Vas Megyei Idősek Otthona Táplánszentkereszt intézmény gazdálkodásának bemutatása a 2011-2015 közötti időszakban - Szabó Tamás
A szociális intézményi ellátást a többször módosított szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény szabályozza Magyarországon. A szociális intézmények azonban már a XX. század második felében létrejöttek a társadalmi és demográfiai változások nyomására és egészen a rendszerváltásig a központi irányítás fenntartásában maradtak. A rendszerváltást követően ezek az intézmények az önkormányzatokhoz kerültek, ám azok sok esetben nem tudták megfelelő módon ellátni és finanszírozni a kötelezően előírt szolgáltatásokat és nagy mennyiségű adóságot halmoztak fel. 2012-ben a szociális intézmények ismét központosításra kerültek, kezdetben a Megyei Intézményfenntartó Központok látták el a fenntartói és a szakmai irányításhoz kapcsolódó feladatokat, majd 2013. április 1-jén a Szociális és Gyermekvédelmi Központhoz (továbbiakban SzGyF) kerültek. Az SzGyF a 316/2012 (XI. 13.) Kormányrendeletnek megfelelően 2013. január 1-jén jött létre, melyet a kormány a szociális és gyermekvédelmi terület gazdasági és szakmai megújítása érdekében hozott létre. Az szervezet központja és területi kirendeltségei látják el a kormányrendeletben meghatározott szociális és gyermekvédelmi intézmények fenntartói, gazdálkodási és módszertani feladatait. A Vas Megyei idősek Otthona Táplánszentkereszt intézmény gazdálkodási feladatait az SzGyF Vas Megyei Kirendeltsége látja el. Az idősek otthona egy nem önállóan gazdálkodó központi költségvetésű szerv. Alapfeladata ápolást-gondozást nyújtó tartós bentlakásos ellátás biztosítása időskorúak és demens betegek részére. Az intézmény a vizsgált években számos fenntartói és irányítószervi váltáson ment keresztül, mely változások nagyban befolyásolták anyagi lehetőségeit. 2011-ig a fenntartója az Vas Megyei Önkormányzat. Ekkor még az intézménynek volt ráhatása az évi költségvetésére, az önkormányzattal közösen, minden tételt számításokkal alátámasztva készítették el azt. 2012. január 1-gyel a centralizációs politikai elveknek megfelelően az otthon az önkormányzat fenntartásából a Vas Megyei Intézményfenntartó Központhoz került, irányítószerve pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium lett. A döntés hátterében az önkormányzatok eladósodottsága állhat, amely a rájuk bízott szakfeladatok ellátását veszélyeztette. A MIK-es fenntartásra csak átmeneti időszakként tekinthetünk, mindössze bő egy évig tartott. A pénzügyi adatokból azonban látszik, hogy ez az időszak volt a legszűkösebb az intézmény életében a vizsgált évek közül: a költségvetés előzetes felmérések nélkül készült és teljesíthetetlen bevételi önrészt vártak az intézménytől. A táplánszentkereszti idősek otthona 2013. április 1-jén került az SzGyF fenntartása alá, irányítószerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma lett. A költségvetési és a teljesítési adatokból láthattuk, hogy az új fenntartó égisze alatt az intézmény gazdálkodása kiegyensúlyozottabbá vált. Évről évre infláción felül növekedett a központi támogatás összege, melynek köszönhetően az otthonnak lehetősége nyílt a magasabb színvonalú ellátás megteremtése érdekében az ingatlanjainak fokozatos felújítására és eszközparkjának megújítására. Az intézmény a pozitív változás ellenére máig számos nehézséggel küzd. Az ingatlan egy régi kastélyépület, melynek akadálymentesítése nem megoldott és tetőszerkezete sürgősen felújításra szorul.