A kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségei - Sütő Viktória
A dolgozatom témájának választott kis- és középvállalkozások a gazdaság „motorjaként” működnek nemcsak hazánkban, hanem az Európai Unióban is. Kiemelten fontos szereplők a foglalkoztatásban, de a bruttó hozzáadott érték előállításában is nagy a részesedésük. A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképessége emiatt a gazdaság egészére kihat, beleértve a nagyvállalatok teljesítményét is, hiszen eredményeik őket is fejlődésre ösztönzik. Záró dolgozatom készítése során ennek a jelentős szektornak az üzletfinanszírozási lehetőségeit vizsgáltam meg. Egyrészt azért esett a választásom erre a témára, mert úgy gondolom, hogy napjaink modern gazdaságában kitüntetett szerep jut a pénznek, hiszen a többi erőforrás megszerzéséhez elengedhetetlen. A pénzügyek pontos tervezése tehát mindig aktuális feladat. Másrészt témaválasztásomat az is nagyban befolyásolta, hogy szakmai gyakorlatomat a CIB Bank Zrt-nél töltöttem a zalaegerszegi kkv-team tagjaként, így bepillanthattam a szektor banki finanszírozásának mindennapjaiba. Dolgozatom céljaként azt tűztem ki, hogy bemutassam a kis- és középvállalkozások rendelkezésére álló rövid távú finanszírozási lehetőségeket, amelyek megfontolt igénybevétele segítséget nyújthat a pénzügyi problémák leküzdésében és az optimális tőkeszerkezet kialakításában. Témafeldolgozásom során szekunder kutatási módszereket alkalmaztam, dolgozatomat az összegyűjtött adatok felvázolásával és elemzésével készítettem el. Dolgozatomat az alapfogalmak ismertetésével kezdtem, ennek keretében meghatároztam a mikro-, kis- és középvállalkozások fogalmát, majd a rendelkezésre álló statisztikai adatok összegyűjtésével létrehoztam olyan adatbázisokat, amelyek elemzése lehetővé tette a kkv-k Magyarországon, illetve az Európai Unióban betöltött gazdasági és társadalmi jelentőségének szemléltetését. Az összegyűjtött adatok elemzése igazolta azt a feltételezésemet, miszerint a kkv-szektor mind hazánkban, mind az EU-ban a gazdaság motorjaként szolgál. A sajátosságok feltárása során arra a következtetésre jutottam, hogy ezek a szektorra nézve egyedi tulajdonságok megkülönböztetik őket nagyobb versenytársaiktól, ugyanakkor nagyban megnehezítik a kkv-k külső forráshoz jutását. A második fejezet a kkv-k működése során felmerülő lehetséges likviditási gondokat és ezek okait foglalja össze. Véleményem szerint a vállalkozások megfelelő pénzügyi tervezéssel át tudnak lendülni az átmeneti finanszírozási nehézségeken, ám ha mégis forrásbevonásra lenne szükségük, akkor számos lehetőség áll a rendelkezésükre. A harmadik fejezetben bemutattam az előzőekben ismertetett finanszírozási problémák lehetséges megoldásait, a belső és a külső nem intézményes forrásokat. Dolgozatomat a CIB Bank Zrt. által nyújtott konstrukciók ismertetésével zártam. Fontosnak tartottam a CIB kkv-szektorhoz való kötődését, egyre szorosabbá váló kapcsolatát már a fejezet elején bemutatni. Ezt követően a különböző rövid távú hiteltermékekre, a rulírozó hitelre, a folyószámlahitelre, az eseti hitelre, valamint a faktoring szolgáltatásra fektettem a hangsúlyt. Záró dolgozatom végső következtetése az, hogy a kis- és középvállalkozások valóban rendkívül fontos szerepet töltenek be hazánk gazdaságában, nélkülük lehetetlen lenne a fejlődés. Emiatt elengedhetetlen a szektor folyamatos támogatása, és számukra megfelelő finanszírozási források biztosítása. Az utóbbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy a bankok felismerték a kkv-k jelentőségét és igyekeznek számukra valódi lehetőségeket nyújtani a finanszírozás terén.