A Bisnode PartnerControl szolgáltatásának integrálása a Szabadics Zrt. IFS Applications 9.0 vállalatirányítási rendszerébe - Mezriczki Imre
Szakdolgozatomban egy a Szabadics Zrt-nél a közelmúltban lezajlott információs rendszer fejlesztési folyamatát igyekeztem bemutatni. A fejlesztés fő célja a Bisnode PartnerControl internetes szolgáltatásából Excel fájlban kapott adathalmaz a Zrt. által alkalmazott IFS Applications 9.0 vállalatirányítási rendszerbe integrálása, a vállalatirányítási rendszerből az internetes felület elérésének biztosítása és a tömeges adatfrissítési lehetőség megkönnyítése, valamint a kockázatos partnerekkel történő szerződéskötés megakadályozása. Megfogalmaztam mire fog a dolgozat kitérni, rámutattam egy hatékony fejlesztési módszertan alkalmazásának szükségességére s egy rövid történeti kitekintés keretében felvázoltam, hogy elgondolásom szerint milyen típusú módszertant lenne célszerű választani. Ismertetve a Szabadics Zrt. rövid történetét, tevékenységi köreit, bemutattam az általa alkalmazott rendszereket, kiemelve az IFS vállalatirányítási rendszer bevezetésének körülményeit, valamint a Bisnode internetes PartnerControl szolgáltatásának bemutatásán keresztül kitértem a szolgáltatás használatának időszerűségére is. Felvázoltam a fejlesztés előtti rendszert, kiemelve annak hiányosságait, majd a követelmények, célok megfogalmazása, az alkalmazandó módszertan kiválasztása, után felvázoltam a lehetséges megoldási alternatívákat, s megoldási javaslatot tettem a fejlesztés saját erőforrásokból, külső fejlesztők bevonása nélküli megvalósítására. A továbbiakban bemutattam, hogy a választott módszertan segítségével a fejlesztés hogyan valósul meg. A bemenő adatok elemzése után az IFS 9.0 erre szolgáló eszközrendszerével megtörténik az adatbázis logikai, fizikai tervezése, a szükséges adatbázis táblák, beviteli képernyők létrehozása, majd a bejövő PartnerControl adatok feldolgozására és a rendszerbe juttatására szolgáló adatbetöltési feladatok tervezése és létrehozása, miközben lezajlanak az elkészült modulok tesztjei is, mely után ezek már élesben használhatóvá is válnak. Ezt követően a már élesben használható adatokat feldolgozva megtörténik a PartnerControl internetes szolgáltatása felé feltölthető bővítő és törlő listák alapjául szolgáló jelentések megtervezése és programozása, tesztelése. A következő lépés a felhasználók részére napi teendőik szintjén fontos adatok megfelelő formában való kiemelése, melyet az úgynevezett IFS Lobby elemek tervezésével és létrehozásával lehet megvalósítani. Ezek célja, hogy a fontos elvégzendő teendőket kiemeljék, a felhasználót a lehető legrövidebb úton a teendő elvégzésére szolgáló modulba vezessék, csökkentve ezzel a felhasználók reakcióidejét. A fejlesztés fontos célkitűzése, hogy a kockázatos partnereket ne csak jelezze, hanem a velük való szerződéskötést megakadályozza. Ez történt meg az utolsó előtti fejlesztési lépésben, melynek érdekében a szerződés mentéséhez egy eseményt kellett létrehozni, melyhez egy hozzárendelt műveleten keresztül a szerződés mentését meg lehet akadályozni. Ismertettem a PartnerControl Excel állomány automatikus kezelését biztosító Visual C# alkalmazás szerepét és feladatait, befejezésként pedig felvázoltam néhány továbbfejlesztési lehetőséget, s javaslatot tettem egy kisebb feltárt hiányosság elhárítására is. A fejlesztés a Lean/Kanban keretrendszer alkalmazásával történt, ahol a KANBAN tábla folyamatosan mutatta a fejlesztés állását, információt szolgáltatva azon felhasználók, vezető felhasználók számára is, akik nem közvetlenül vettek részt a fejlesztésben. E módszertan alkalmazását javaslom a rendszer esetlegesen bekövetkező hasonló volumenű továbbfejlesztése esetén is.