Áruforgalmi értékelés és költséggazdálkodás az Agrofor Zala Kft tükrében - Márton Alexandra Judit
A vállalkozások sikeres működésének alapvető feltétele a gazdálkodási folyamatok alapos ismerete. Ennek az ismeretszerzésnek a módszere az elemzés, a gazdasági jelenségek, összefüggések feltárása, minősítése és értékelése. Az elemzési eszközök lehetővé teszik az erőforrások leghatékonyabb felhasználását, a vállalat erős és gyenge pontjainak feltárását, a piaci lehetőségek optimális kiaknázását. Szakdolgozatom megírásának elsődleges célja volt a kereskedelem egy speciális szegmensében működő vállalatnak a megfelelő gazdasági értékelése, az áruforgalom és a költséggazdálkodás keretében. Az Agrofor több mint 15 éves működése során meghatározó szereplője a mezőgazdasági input piacnak. Fő tevékenysége a mezőgazdasági kereskedelem, a növényvédelmi szaktanácsadás és a mezőgazdasági szolgáltatások nyújtása a partnerek részére. A vállalkozást a gazdasági elemzés előtt, SWOT-elemzés segítségével is értékeltem. A kereskedelem a termelés és a fogyasztás közé ékelődő tényező, amely sajátos elemzési technikát érdemel, ezt kívánom bemutatni az olvasó számára. Dolgozatomban a kereskedelmi tevékenység központi elemét az áruforgalmat elemzem elsősorban. Értékelem a készletgazdálkodást, a személyi és technikai eszközökkel való gazdálkodást, és a forgalom alakulását az árbevétel és az árrés alakulásán keresztül. Ahhoz, hogy egy vállalkozás a megfelelő áruforgalmi tevékenység mellett minél sikeresebben tudjon működni a költséggazdálkodást is szem előtt kell tartania. Az Agrofor költséggazdálkodása keretében bemutattam a költségek szerkezetét, elszámolásának, nyilvántartásának módját. Szakdolgozatomban tanulmányaim során elsajátított mutatókat alkalmaztam az értékeléshez, amelyekhez a szükséges adatokat az éves beszámolóból és a nem nyilvános belső információkból nyertem. Következtetéseimet ezek és a felhasznált szakirodalom alapján alkottam meg. A 3 évet felölelő vizsgálat során arra a megállapításra jutottam, hogy az Agrofor teljesítménye stabil és eredményes. A jövőben az áruforgalma a növekvő piaci részesedése keretében tovább fog bővülni, amely további sikereket hordoz magában.