A Zalaco Zrt. egyedi termelésirányítási rendszere - Keresztes Vivien
Szakdolgozatom készítése során szerzett információk alapján tisztán látszik, milyen fontos szerepet tölt be egy vállalat életében egy jól működő termelésirányítási rendszer, illetve egy ilyen rendszer milyen részletes tervezést és finomítást igényel a sikeres bevezetés előtt. Mielőtt egy vállalat belefog a fejlesztésbe a legnehezebb döntés, hogy dobozos vagy egyedi fejlesztésbe fogjon-e. A döntés meghozatala előtt számos szempontot kell figyelembe venni, ezek közül is a legfontosabb, hogy hosszú vagy rövidtávra tervez a cég, nagyszabású beruházást szeretne vagy csak kisebb problémát oldana meg, illetve hogy a megoldandó feladat mennyire egyedi. Dolgozatomban olvasható, hogy a Zalaco egy dobozos szoftverrel történő kisebb fejlesztés helyett, miként valósított meg egy hosszabb távú, egyéni szoftveres beruházást. A sütőipari vállalat új, 3-as számú üzemében egy egyedülálló, a termelést elég széles körűen átfogó termelésirányítási rendszer működik. Véleményem szerint egy ekkora beruházás esetében az egyéni fejlesztés volt a legjobb választás, illetve a választott fejlesztő vállalat, a Woodpecker is. A Woodpecker Kft. teljes mértékben a Zalaco igényeire szabott szoftverrel állt elő, ami teljes egészében nyomon követi a termelés folyamatát. Szakmai gyakorlatom során mélyebb betekintést nyerhettem, hogy egy vállalatnál hogyan valósul meg egy nagyszabású fejlesztés. A Zalaco esetében a Woodpecker hosszas igényfelmérés után készítette el a széleskörű modulokból álló szoftver prototípusát. Az egyéni szoftver tökéletes igényekre szabása egy évig tartott, a teljeskörű bevezetésre a második évben került sor. A szoftver használat alatt álló moduljai az elvárt hatékonysággal szolgálják a termelést, de mindemellett rendelkezésre állnak olyan nem használt modulok, melyek fejlesztésre szorulnak – rendelés, készárukezelés, készárukiadás, szállítólevél, számla. Ezeknek a moduloknak a tökéletesítésével, bevezetésével a Zalaco jelentős versenyelőnyre tehet szert. Összességében az a meglátásom, ha egy vállalat jelentős előrelépést szeretne elérni mindenképp érdemes egyéni fejlesztésbe fogni.