Az AQ Anton Kft költséggazdálkodásának sajátosságai - Császár Kinga
Napjainkban egy vállalkozás sikeres munkájának alapja, ha a termékei, illetve a szolgáltatásai a belföldi, valamint a külföldi piacokon is eredményesek. Ennek érdekében meg kell határozni a megfelelő minőséget és az optimális árat, amelyek a vevők elvárásainak eleget tesznek. Ezt úgy lehet kivitelezni, ha hatékony költséggazdálkodást végez a vállalat. Az eredmény maximalizálását a termelési mennyiség emelésével, a gyártás és a gazdálkodás költségeinek csökkentésével lehet megvalósítani. A vállalkozásoknál központi kérdés a nyereséges tevékenység, illetve az emiatt hozott vezetői döntések. A vállalat vezetői számára nagyon fontos, hogy pontos költséginformációkat kapjanak, mert így a döntéseikkel a ráfordítások, illetve a költségek optimális, gazdaságos felhasználását segítik elő, valamint a költséges tevékenységek feltárását. A dolgozatom célja az volt, hogy egy olyan vállalkozás költséggazdálkodását mutassam be, amely a magyar piacon régóta működik, és meghatározó belföldi és külföldi kapcsolatokkal rendelkezik. A vállalatnál három üzletág központi irányítása folyik, amelyek koordinálása igazi kihívást jelent a vezetőknek. Az alap üzletág a szerszámgyártás, amely fröccsöntő szerszámok tervezésével és gyártásával foglalkozik. A második üzletág ezekre a szerszámokra épül, mivel ezekkel történik a műanyag alkatrészek gyártása. A harmadik üzletág gázturbina alkatrészek speciális megmunkálását végzi. A vállalat a termékek széles választékával rendelkezik. A költségek szempontjából azonban nem mindegy, hogy melyik terméket mekkora ráfordítással állítja elő. Ennek érdekében fontos a költségek tudatos tervezése, elemzése és ellenőrzése, vagyis a hatékony költséggazdálkodás. Az AQ Anton a költségtervezés során éves tervet készít az árbevételről, a költségekről, valamint az eredményről. Ezeket az előző évi adatokból kiszámított tényadatok és az élő hosszú távú szerződések alapján határozza meg. A terveket mindhárom üzletágra külön-külön elkészítik el, hiszen a három üzletág profittermelő képessége eltérő, ezért a vállalati összesített adatok vizsgálata nem ad megfelelő információt a döntéshozatalhoz. A vállalat a költségeket kizárólag költségnemenként gyűjti, viszont ezen belül alszámlákat alkalmazva költséghelyenként is elszámolja. Ezzel a módszerrel a vállalkozás képes kimutatni, hogy a költségek hol és melyik termékkel kapcsolatban merültek fel. A cég a költségelemzés során kétféle módszert alkalmaz. Egyrészt a terv adatokat hasonlítja össze a tényleges értékekkel, valamint összehasonlítást végez az előző évek hasonló időszakaihoz képest. A terv-tény összehasonlítást minden hónapra vonatkozóan elvégzi. A változások, eltérések okait feltárja és ezek alapján a vezetők meghozzák a korrigáló intézkedéseket. A megalapozott döntéseket a pontos információszolgáltatás segíti, amelyet a naprakész információs rendszer biztosítja. A vállalat egy alaposan kidogozott Önköltségszámítási szabályzattal rendelkezik, amely magába foglalja a költségek felosztását és elszámolását. A költségek felosztása normák alapján történik, amelyeket mindig újraszámolnak a évente több alkalommal, legkésőbb az éves zárlati munkák során. Ezzel biztosítja a vállalat, hogy pontos információt kapjon a költségek alakulásáról. Az AQ Anton Kft gazdálkodásának áttekintése alapján véleményem szerint a jövőben átgondolt intézkedésekre lenne szükség, hogy jövedelmezőségét növelni tudja. Összességében az a következtetés vonható le, hogy az AQ Anton Kft költséggazdálkodásának alapjául szolgáló információs rendszer kielégíti az igényeket, és az információk alapján megalapozott döntések hozhatók.