Készletgazdálkodás a Zalakerámia Zrt.-nél - László Enikő Angéla
A Zalakerámia Zrt. pénzügyi és számviteli osztályán töltöttem kötelező szakmai gyakorlatomat. A vállalkozás működésének megismerésében Horváth Zsuzsanna és Hadnagy Zoltán volt a segítségemre. A gyakorlat során behatóan tanulmányozhattam egy nagyvállalat gazdálkodását, ami a jövőben remélem nagy hasznomra lesz. A záródolgozat első része rövid vállalati bemutatót tartalmaz. A Zalakerámia Zrt. az 1900-as évek közepén kezdte meg működését Téglagyári Egyesülés néven. A vállalat az azóta eltelt közel 70 évben nagy változásokon ment keresztül. Többször egyesült más vállalatokkal és vált szét, több tulajdonosváltáson esett keresztül. Jelenleg az osztrák Lasselsberger csoporthoz tartozik. A dolgozat elméleti megalapozottsága miatt a következő rész a készletek csoportosítását, a mérlegben és eredménykimutatásban elfoglalt helyét taglalja. Emellett a számviteli politika részeit is ismertetem. A vállalat a számviteli törvénynek való megfelelés miatt a számviteli politikában rögzíti, hogy szeretne a jogszabályi előírásoknak eleget tenni. A választott módszerek, eljárások a 4. fejezetben kerülnek leírásra. A záródolgozat a Zalakerámia Zrt. készletgazdálkodására fókuszál, amit az utolsó fejezetben részletezek. A készletek csoportosítása, felhasználásnak módja a termelési folyamat szemléltetésével került bemutatásra. A vállalkozás a készleteit a SAP integrált vállalatirányítási rendszer segítségével tartja nyilván. A készletek és az áruk előkalkulált önköltségen valamint csúsztatott átlagáron vannak berögzítve a rendszerbe. A dolgozat zárásában diagramok segítségével szemléltetem a vállalkozás bevételeinek és készletértékének alakulását az elmúlt 10 év távlatában, valamint összehasonlításra kerül még az export és belföldi értékesítés. Az idén áprilisban átadott Romhányi, közel 4,5 milliárd forintos beruházásról is megejtek néhány gondolatot.