Az Avila Kft. beszámoló-készítési feladatai, különös tekintettel a zárási munkálatokra - Sajni Dóra
Dolgozatomat gyakorlati helyem egyik ügyfeléről készítettem, amely egy üvegszállal megerősített műanyag profilok gyártásával foglalkozó cég. Az első fejezetben bővebben bemutatom a vállalat tevékenységét, a piaci helyzetét, meghatározom a cégméretet a KKV minősítés alapján, valamint elemzem a főbb mutatókat. A cég termékeinek felhasználási területe igen széleskörű, továbbá a minőségi gyártásnak köszönhetően keresletük növekvő tendenciát mutat. A jól megszervezett termelési és kereskedelmi politika, a megfelelő szakmai tapasztalatokkal rendelkező szakemberek, a folyamatos technológiai fejlesztések mind hozzájárulnak a bizonytalansági tényezők kiküszöböléséhez, és ezáltal a vállalat piaci helyzetének megtartásához. Ez a cég egy középvállalkozás, amely az éves nettó árbevételéből, a mérlegfőösszegéből, valamint a foglalkoztatottak létszámából adódik. Ezen tényezők a beszámoló fajtáját is meghatározzák, mely szerint a társaság éves beszámolót készít. A vállalat pénzügyi mutatói annak fejlődését szemléltetik. 2014. végétől 2015. végére nőtt a cég saját vagyona, ami által eladósodottsága csökkent. Likviditása is javulást mutat annak ellenére, hogy a rendelkezésre álló szabad pénzeszköz csökkent, ugyanis a követelések bevonásával már növekedett a rövid lejáratú kötelezettségek teljesítésére fordítható pénzösszeg. A jövedelmezőség szintén utal a fejlődésre, hiszen nőtt a nyereség, az eszközök jövedelemtermelő képessége, megtérülése, valamint a saját tőke által generált hozam. A második fejezetben a beszámolóról írok, melyben bemutatom annak részeit, fajtáit. A fejezet tartalmazza még a számviteli politika bemutatását általánosságban, továbbá kifejtem a cég számviteli politikájának opcionális szabályait. Miután a vállalat éves beszámolót készít, az tartalmazza a mérleget, az eredménykimutatást, a kiegészítő mellékletet, valamint az üzleti jelentést. Az eredménykimutatás a cég bevételeit és kiadásait, az eredmény levezetését mutatja. A mérleg pénzértékben fejezi ki a vállalat tulajdonában lévő eszközöket, illetve azok forrásait. A kiegészítő melléklet olyan információkat tartalmaz, amelyek elősegítik a megbízható kép kialakítását, az üzleti jelentés pedig többek között informál a cég tárgyévi teljesítményéről, a fejlődésről, a piaci helyzetről. A beszámoló elkészítésében fontos szerepet játszik a cég számviteli politikája, hiszen benne találhatók meg azok az értékelési eljárások, módszerek, amelyek közrejátszanak annak összeállításában és közzétételében, és amelyeket a könyvvezetés során érvényesítenek. Dolgozatom harmadik fejezete tartalmazza a beszámoló összeállítása előtt elvégezendő zárási műveleteket, melybe beletartozik az év végi leltározás, az egyeztetések, valamint az időbeli elhatárolások és az év végi devizás értékelés. Az éves beszámoló elkészítése előtt nagy szerepet kapnak a zárási munkálatok, melynek során ellenőrzik a főkönyvi könyvelés, valamint az adatok helyességét. A zárás egyik lényeges eleme a leltározás, amikor is számbavételezik a vállalkozás tulajdonában lévő eszközöket és forrásokat, amely alapfeltétel a beszámoló elkészítéséhez. A nyilvántartások közötti egyeztetések is lényeges szerepet játszanak a cég pénzügyi helyzetéről kialakított valós és megbízható kép eléréséhez.