Ágazati költséggazdálkodás elemzése és az eredményre gyakorolt hatásának vizsgálata 3 év adatából - Kláminger Bence
Ebben a dolgozatban az ágazati költséggazdálkodás témakörének vizsgálatát tűztem ki célul. Mindamellett, hogy a közigazgatási rendszert megismerhettem, elemzési munkámmal, javaslataimmal a gazdálkodás hatékonyságát is igyekeztem elősegíteni. Nem volt célom a kiadások átfogó vizsgálata, inkább a költségvetési gazdálkodás speciális elemeire (rovatokra, költségvetési beszámolóra) fókuszáltam. Záródolgozatom elején röviden vázoltam a magyar közigazgatási rendszert, a helyi önkormányzati alrendszert, továbbá a Gyenesdiási Közös Önkormányzati Hivatal intézményi felépítését. Ezután ismertettem nagy vonalakban az önkormányzat gazdálkodását az elmúlt néhány év vonatkozásában, ehhez megvizsgáltam a költségvetést, a vagyongazdálkodást és a helyi adópolitikát. Fő témám részletes kifejtése előtt egy fejezetet szántam a költségek általános ismertetésére és csoportosítására, illetve az önkormányzat által használt költségnemek és költséghelyek (kormányzati funkciók) felsorolására. Dolgozatom törzsrészében a 2014, a 2015 és a 2016 évek költségadatait vizsgáltam fő rovatonként. Ahol nagyobb összegű változásokat tapasztaltam, felkutattam és ismertettem az okokat. Ennek hatására már a kutatásom során megfogalmazódott néhány javaslatom, valamint az elemzések folyamán egyre nagyobb rálátásom nyílt az önkormányzati gazdálkodás kereteire, az esetleges alternatív megoldásokra. Befejezésül összefoglaltam záródolgozatom tartalmát, leírtam a konklúziómat, megfogalmaztam tanácsaimat, igyekeztem hasznos javaslatokat tenni, melyek a jövőre nézve erősíthetik az önkormányzat hatékonyságát. Kutatásomat kvalitatív módszerrel oldottam meg, a lezárt beszámolók pénzügyi adataiból kiindulva végeztem el. Számomra érdekes volt megismerni testközelből a magyar közigazgatást, a helyi hivatal működését, felépítését és ezen belül a pénzügyi csoport munkáját.