Határon átnyúló projektek a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál - Soós Tamara
A 2016/2017-es tanév második félévében 14 hetes szakmai gyakorlatomat a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány zalaegerszegi irodájában töltöttem. Az alapítványnál jelenleg nyolc nemzetközi kis-és középvállalkozásokat támogató projekt fut, így a téma választásom a határon átnyúló együttműködési projektekre esett. A témaválasztásomat az indokolja, hogy a kis-és középvállalkozások szerepe egyre jelentősebb mind hazánkban, mind az Európai Unióban. Az unióban körülbelül 21,6 millió kis-és középvállalkozás van regisztrálva, amelyek 88,8 millió embert foglalkoztatnak. Zala megyében a 2016-os és végén 50.300 gazdasági szervezet volt regisztrálva a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása alapján, ebből 10.217 társas vállalkozás. A vállalkozások számára nem csak az anyagi támogatásoknak van fontos szerepe, hanem a tanácsadásnak, innovációnak is. Ezeket a vállalkozásokat segítik a jelenleg futó együttműködési projektek az alapítványnál. Mivel Zala megye a Nyugat Dunántúli határ mellett fekszik, így kiemelt jelentőséggel bírnak a szomszédos országokkal való együttműködési programok. Ezeknek a programoknak a célja, hogy a nemzeti határok ne jelentsenek korlátot a fejlődés és az integráció előtt, ne válasszák el egymástól a közösségeket kulturálisa, szociálisan, valamint gazdaságilag. Záró dolgozatom első részében az alapítvány tevékenységét valamint a 2007-2014-es pénzügyi ciklusban megvalósuló horvát-magyar együttműködési projektek eredményét mutatom be. A következő fejezetekben, általánosságban az együttműködési programokra, részletesen pedig a Horvátország-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 bemutatására kerül sor. A 2017-ben futó határon átnyúló nyolc, valamint az egy hazai programot részletesen ábrákkal mutatom be, majd az alapítvány pályázati tevékenységének összetettebb bemutatásának érdekében kvalitatív kutatást végeztem. Interjúalanynak Nagy András ügyvezető igazgatót választottam, aki hasznos információkkal látott el a pályázati tevékenységgel kapcsolatban. Dolgozatom utolsó részében a nők kis- és középvállalkozásokban való foglalkoztatásának elősegítéséről szóló, az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési program keretében futó WomEntEmpo projektről készítettem egy esettanulmányt. Az esettanulmányban a tanulmányaim során elsajátított elméleti valamint gyakorlati tudást tudtam alkalmazni. A dolgozatom fő célja az volt, hogy bemutassam a határon átnyúló együttműködési programokat, valamint a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány projekt tevékenységét ismertessem. Úgy gondolom az uniós forrásoknak, támogatásoknak fontos szerepe van a kis-és középvállalkozások fejlődéséhez. Ahhoz, hogy egy vállalkozás sikeresen működjön nem elég a vállalat vezetőjének jó szakembernek lennie, ma már kiemelkedő szerepet kell kapnia a megújulásnak, fejlődésnek, és a fejlesztésnek. A mai dinamikusan fejlődő világban a kkv-k akkor tudnak életképesek maradni, ha folyamatosan megújulnak. A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány mindig törekszik arra, hogy olyan projektekben vegyen részt, amelyek témája problémát okoz a vállalkozásoknak, amelyekkel a vállalkozásokat segíteni tudják.