Lízing finanszírozás pénzügyi és számviteli elszámolása a Sárvári Mezőgazdasági Zrt.-nél - Tömböly Regina Nóra
Gyakorlati félévemet a Sárvári Mezőgazdasági Zrt.-nél töltöttem. A vállalkozás többféle lízinget alkalmaz, ezáltal az itt eltöltött idő alatt részletesen megismerhettem a lízingeket, így záró dolgozatom témájának is ezt választottam. Záró dolgozatom első részében bemutattam különböző szakirodalmak segítségével a lízing általános tudnivalóit, illetve megállapításokat tettem, miben különbözik a lízing a beruházási hiteltől. Ezt követően kitértem az ügylettel kapcsolatos előnyökre, valamint hátrányokra is. A lízing finanszírozás főbb előnyei közé sorolható, hogy likviditási szempontból előnyös, a biztosítékot maga az eszköz jelenti, alacsony a kamat, így az eredményre nem jelent nagy terhet. Hátránya azonban, hogy az ügyintézés körülményes, valamint a bank előírhat olyan biztosításokat, amiket amúgy nem kötne meg a vállalkozás, pl. személygépjárműnél casco biztosítás. Bemutattam a Sárvári Mezőgazdasági Zrt.-t. A társaság bejegyzett székhelye Sárváron található, tevékenységét szétszórtan, Vas megye keleti térségében végzi. A társaság alaptevékenységként végez állattenyésztést, növénytermesztést, vadgazdálkodást, erdőgazdálkodást, valamint mezőgazdasági szolgáltatást. Melléktevékenysége a takarmánygyártás, valamint vetőmag feldolgozás. Alaptevékenységen kívüli tevékenységként ipari termék előállítást és szolgáltatást, kereskedelmi tevékenységet, idegenforgalmi – vendéglátói tevékenységet, ingatlan bérbeadást, illetve egyéb tevékenységet végez. A vállalkozás különböző gépek, járművek beszerzéséhez lízinget vesz igénybe. Következő fejezetben a vállalkozás által alkalmazott lízingeket, valamint alkalmazási területeiket mutattam be. A Sárvári Mezőgazdasági Zrt. pénzügyi lízingen belül alkalmaz zárt végű, illetve nyílt végű pénzügyi lízinget is. Zárt végű pénzügyi lízinget jellemzően mezőgazdasági gépek, berendezések, járművek finanszírozásához vesz igénybe. Ezzel a konstrukcióval a vállalkozás traktorokat, ekéket, szárzúzókat, pótkocsikat, kultivátort, homlokrakodót, vetőgépet valamint trágyaszórót is beszerzett. Nyílt végű pénzügyi lízinget a vállalkozás személygépjárművek beszerzésére veszi igénybe.