A kontrolling rendszer bemutatása a Flextronics International Kft-nél - Balog Fanni
A vállalatok alapvető célja a profitszerzés, ennek eléréséhez elengedhetetlen a gazdasági változásokhoz való alkalmazkodás, amelyet megfelelő munka támaszt alá, és ez magában foglalja a kontrollerek jól működő tevékenységét is. Szakdolgozatomban bemutattam a világ egyik legnagyobb elektronikai alkatrészeket gyártó vállalatán keresztül -Flextronics International Kft. zalaegerszegi telephely alapján-hogyan működik a kontrolling tevékenység. A téma alapos kifejtése érdekében első lépésként bemutattam a céget, ahol a szakmai gyakorlatomat töltöttem, majd az elméleti áttekintés után rátértem, hogy a cégen belül milyen feladatok járulnak hozzá a vállalat jó működéséhez. Dolgozatom kiterjedt a cég pénzügyi tervezésére is, aminél fontos hangsúlyt kapott az időbeliség és tervezés, azaz, milyen időtartamra, milyen célokat tűz ki a vezetőség, amelyet az alárendelt egységek igyekeznek megvalósítani. Figyelmet fordítottam az eredmény felügyelet szerepének is, amely rész alatt kifejtettem az árbevétel és az anyagköltség elemzését, a hozzáadott érték meghatározását, az árkülönbözet kiszámítását, a selejtköltség, furvarköltség és a segédanyag felhasználását. További más költségek kiszámítását is elemeztem, mint például a gyártáshoz kapcsolódó egyéb költségek, értékesítés egyéb költségei, általános és adminisztratív kiadások, és az operating profit. Ezen kívül kiemeltem néhány jelentést a döntéstámogatáshoz kapcsolódóan, ami szintén nagyban hozzájárul a vezetés munkájához. Véleményem szerint a vállalatnál megfelelő módon működik a controlling rendszer és az ezen alapuló döntéshozás, ezt nagyszerűen igazolja a fentiekben bemutatott folyamatok és feladatok alapos elvégzése. A növekedő tendencia jól látható a Flextronics zalaegerszegi egységénél, hiszen az elmúlt évek alatt a kiszolgált vevők száma és az emberi erőforrás igény megsokszorozódott, valamint ezzel együtt a folyamatok teljes költésge is multiplikálódott.