Elektronikus bankolás, avagy lépést tartani a 21. század fejlődésével - Simon Titanilla
Az elektronikus banki szolgáltatásokkal minden nap találkozunk. A 21. század elengedhetetlen fejlesztésének számít egy bank életében. De hova is vezethető vissza ez a szolgáltatás típus? Már a 20. században is ismerkedhettek vele az emberek, akkor kezdődött meg az alapkövek elhelyezése. Az 1990-es évekre vezethető vissza az a jelenség, amikor Magyarországon is megjelent a telekommunikációs innováció, és létrejött a vállalatok és a bankok közötti számítógépes kapcsolat. Természetesen mindent legfőképp az internet és a számítógépek gyorsiramú elterjedésének köszönhetünk. Dolgozatom során három alapterületre tértem ki az elektronikus banki szolgáltatások területén. Az elektronikus banki szolgáltatásoknak nevezhetjük azokat a pénzügyi intézkedéseket, amelyeket a nap 24 órájában bárhonnan, bármikor elérhetünk. Elsőként a call centert/tele bankingot, mint telefonos banki szolgáltatást mutatom be. Ebben az esetben a nap 24 órájában felvehetjük a kapcsolatot a bankkal. Három különálló csoportra bontanám e területet. Elsőként van egy olyan lehetőségünk, amikor is egy be-programozott számítógéppel kommunikálunk, és intézzük ügyünket. Másodikként van arra lehetőség, hogy a bank nyitvatartási idejében az ott jelenlévő ügyintézőkkel vegyük fel a kapcsolatot és kérjünk segítséget, vagy megbízást nyújtsunk át. Harmadikként pedig lehetőségünk van Call Center szolgáltatásra, ami egy 24 órás (nonstop) személyes kapcsolattartás és ügyintézés. Az okostelefonok elterjedésével erőteljesebbé vált a telefonon keresztül történő bankolás. A telefonos szolgáltatásnak két módszerét különböztethetjük meg. Mobiltelefonunkon keresztül végezhetünk aktív és passzív bankolást. Aktív mobilbankolás alatt értjük a különféle tranzakciók lebonyolítását, míg a passzív körébe csak olyasfajta szolgáltatásokat tudunk sorolni, amikor tájékozódás és információszerzés céljából használjuk. Az applikációk kifejlesztésével még könnyebbé és modernebbé tudták tenni az elektronikus bankolást. Azonban még mindig a legelterjedtebbnek mondanám a három fő pilléren belül is az interneten történő bankolást. A mai kor embere jobban törekszik időtakarékosságra, és természetesen a kényelmet is előnyben részesíti. Netbank segítségével mindegyikre van lehetőségünk, hiszen ez egy olyan szolgáltatás, amelyet bárhonnan bármikor azonnal elérhetünk, csupán internet hozzáférés szükséges. A versenyképesség megtartása céljából, már rengeteg banki művelet végrehajtható online. Azonban felmerülhet bennünk a kérdés, hogy akkor mi szükségünk van a banki ügyintézőkre? Úgy gondolom, hogy attól függetlenül igenis nagy munkát végeznek el az ügyintézők, és még sokáig előkelő munkalehetőséget jelent. Ezzel szemben azonban el fog jönni az az időszak, amikor bankjaink sokkal kisebb fiókokat hoznak létre, kevesebb dolgozó fog az állományukban dolgozni, mivel rájönnek, hogy inkább fejlesztik az internet bankot, mintsem a személyes ügyintézés területét preferálják. Az Y és a Z generáció egyre inkább a netbankolás híve, mintsem a sorszámhúzással a bankban várakozásé. Az újabb és újabb generációk őket csak is erősíteni fogják. Magyarország vezető bankja az OTP Bank Nyrt. is kiemelkedően az elektroni-kus banki szolgáltatásait, azon belül is az internet bank termékpalettáját fejleszti és nyitja meg minél szélesebb körben. Az OTPdirektet 2017-ben havonta 750 ezer ember használja. Rengeteg funkció elérhető már, közülük is a legújabbnak mondható az online igényelhető személyi kölcsön, amely nemzetközi szinten élen járó újítás. Akár pár órán belül az ügyfél számláján lehet a kölcsön összege, de ezzel kapcsolatban is rengeteg innovációs terv van láthatáron. Fontos az OTP-nek, hogy élen járó legyen minden területen. Dolgozatommal bemutattam az elektronikus bankolás főbb területeit, és gyakorlatomból adódóan az OTP Bank Nyrt. által üzemeltetett OTPdirekt internetes banki szolgáltatást. Úgy gondolom az elektronikus modern világ a jövő, és ezek fejlesztésével csakis jobbá és egyszerűbbé tehetjük életünket, a mindennapokat. Primer kutatásom segítségével, amit kérdőíves megkérdezés formájában tettem, megbizonyosodhattam arról, hogy az emberek körében egyre jobban elterjedtek az elektronikus banki szolgáltatások. 77 válaszadóm közül 92%-a rendelkezi internetes szolgáltatással és úgy gondolom, hogy az évek során ez a szám csakis nőhet. Ezeket az innovációkat érdemes kutatni és fejleszteni a továbbiakban is, mert minél több újítás jelenik meg, annál nagyobb lesz a kereslet a szolgáltatások után.