Társasházkezelő tevékenység kialakulása, ismertetése és egy társasház gazdasági helyzetének vizsgálata - Somogyi Zsófia
Szakdolgozatom témáját egy napjainkban igencsak aktuális dolog alapján választottam, az emberek lakóingatlanához kapcsolódó társasház kezelői szakmáról és annak velejáróiról írok. Elsősorban kifejtettem, hogy hogyan alakult ki ez a szakma és milyen körülmények szükségesek ahhoz, hogy megfelelően lehessen végezni. Dolgozatomban elmagyarázom, hogy mi is az a társasház, hogyan lehet társasházakat létrehozni, illetve a társasház szervezetét mutatom be. Társasházi törvény jogszabályait használtam fel dolgozatomhoz, amely segít abban az olvasónak, hogy miként is működik e rendszer, hogy hogyan jutunk el a társasháztól a társasházkezelésig. Egy társasházkezelőnek minél több társasház kezelését kell elvégeznie, annál több feladata van, annál több problémát kell megoldani, illetve emberekkel találkozni, akikkel türelmesen és segítőkészen kell bánnia, hogy közösen tudjanak előbbre jutni egy-egy helyzetben. Szervezési tevékenység magába foglalja, hogy a társasházkezelőnek hogyan kell megszervezni egy közgyűlést, vagy egy társasház elnyerése során, mit kell elvégezni ahhoz, hogy a szabályoknak megfelelően működhessen egy társasház, ami felelősséggel is jár, mivel pénzintézetekkel és közüzemi szolgáltatókkal is kell létrehozni kapcsolatokat. Számviteli és pénzügyi, jogi, illetve műszaki tevékenységek címszavai alatt kifejtettem, hogy melyik intézkedéskor mik azok a tények, amiket helyesen, megfelelő gonddal kell figyelembe venni és elvégezni. A szakképesítés megszerzését a Társasházi törvény szabályozza. A hatos pontban bővebben bemutatom édesanyám és társa vállalkozását, mely harmincöt éve foglalkozik közös képviselettel, ami Zalaegerszeg több pontján üzemeltet társasházakat és lát el közös képviseletet. Később rátérek egy nem megnevezett, általam kiválasztott társasházra, melynek meglévő könyvelési adatok és 2016 éves beszámoló alapján elemzem gazdasági helyzetét. A beszámoló elkészítése és valós bemutatása, valamint a költségvetési javaslat összeállítása a közös képviselő feladata. Véleményem szerint a társasház 2016. évi elszámolása, annak részei és tételei, azok könyvelési és bizonylati alátámasztásai elegendők, a számviteli törvényben foglaltaknak és az általános számviteli elveknek megfelelően készítették el.