Leltározási tevékenység vizsgálata a Városgazdálkodási Kft.-nél, kapcsolata a beszámoló összehasonlításával - Fombhor Vivien
A leltározási folyamat alapszabályait a Számviteli törvény, a kapcsolódó felelősségi és kártérítési szabályokat a Munka Törvénykönyve tartalmazza. A tevékenység részletesebb előírásaihoz a szakirodalom ad útmutatást. Mindezek alapján a vállalkozások a belső szabályzatukban határozzák meg a követendő eljárásrendet. A leltározási folyamat végeredménye a leltár, amelyet két módszerrel, tényleges mennyiségi felvétellel és egyeztetéssel lehet elkészíteni attól függően, hogy az adott eszközhöz, illetve forráshoz melyik módszer rendelhető. A választható módszert alapvetően az adott eszköz, illetve forrás megszámlálhatósága határozza meg. A leltározási folyamatnak, így a leltárnak, célját tekintve különböző típusait különböztetjük meg, ezek közül a leggyakrabban alkalmazott az éves beszámolót alátámasztó úgy nevezett záró leltározás, amelynek eredménye a záró leltár. A leltározási tevékenység ugyanis a vállalkozások életében minimum évente, az éves beszámoló készítésekor, az üzleti év fordulónapjára vonatkozó, kötelezően elvégzendő feladat. Témaválasztásomat az indokolta, hogy bemutassam a leltározási tevékenység szakmai jelentőségét, amely túlmutat az általános értelemben vett – köztudatban ismert - eszköz és készlet leltározáson, hiszen ez az a tevékenység, amellyel a társaságoknak alá kell támasztaniuk az éves beszámolójukat, ezen belül valamennyi mérlegsor valódiságát. Ezáltal a téma sohasem veszíti el az aktualitását, sőt minden vállalkozásnak törekednie kell arra, hogy évről-évre minél magasabb színvonalon végezze el ezt a tevékenységet. Szakmai gyakorlatomat a Városgazdálkodási Kft-nél töltöttem, ahol rálátást kaptam a 2016. üzleti év számviteli zárási és mérleg készítési munkálataira, ezen belül is kiemelten a leltározási tevékenységre. A Városgazdálkodási Kft a ZMJV 100 %-os tulajdonában lévő vállalkozás, amely jelentős tárgyi eszköz és összetett készlet állománnyal rendelkezik, ebből adódóan ez a két eszközcsoport jelenti a legnagyobb mértékű feladatot a mérleg fordulónapi leltározás során. A leltározási folyamat komoly előkészítési tevékenységet igényel, amelynek végrehajtásában személyesen is részt vettem. A társaság a vagyon védelme, a felelős gazdálkodás érdekében a törvényi szabályoknál szigorúbb leltározási kötelezettséget ír elő a belső szabályzatában. A tárgyi eszközök és a készletek vonatkozásában folyamatos év közbeni mennyiségi és értékbeni nyilvántartást vezet, ennek ellenére évente, a mérleg fordulónapjára mennyiségi leltárfelvételt végez. A társaság a 2016. üzleti évet 476.157 eFt mérleg főösszeggel zárta, amely már önmagában is előre vetíti a leltározási tevékenység jelentőségét, fontosságát. Mivel a cég a tulajdonosi háttér miatt a nemzeti vagyon részének számít, ezért az ezzel való felelős gazdálkodás tovább erősíti a leltározási tevékenység fontosságát. A leltározási folyamat jól előkészített és szervezett. A fordulónapi leltárakat és ezek kiértékelését szabályszerűen dokumentálják, amely a mérleg zárási dokumentáció részét képezi. Szakmai gyakorlatom során rálátást kaptam a teljes folyamatra, amelynek során a társaság biztosítja a leltárak, analitikák és a főkönyvi kivonat, ezáltal a mérleg egyezőségét. Az eltöltött gyakorlati idő során több munkafolyamatnak is részese voltam, amelyek során azt is megtapasztaltam, hogy milyen fontos a leltározási munkafolyamatok előkészítése, bonyolítása, az egyes társrészlegek együttműködése. A leltározási folyamat szabályozott keretekben zajlik, leltározási ütemterv és leltározási utasítás kiadásával indul. Az ütemterv, az utasítás és a leltározási szabályzat kellő részletességgel határozza meg az egyes mérlegsorokhoz kapcsolódó leltározási feladatokat, a szükséges személyi és tárgyi feltételeket. A társaság az elmúlt években komoly informatikai fejlesztéseket hajtott végre, amely jelentős mértékben támogatja a leltározási tevékenységet. Ez véleményem szerint egy úgy nevezett RFID azonosítás-technika bevezetésével tovább fejleszthető a két kritikus – a tárgyi eszközök és a készletek – területen elsősorban a hatékonyság vonatkozásában.