A Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény készletgazdálkodásának és leltározási folyamatának bemutatása 2015-2016. években - Bán Vivien
Összegezve elmondhatom, hogy a Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény, egy olyan sokrétű feladatellátást biztosít, amelynek keretében az ellátottak teljes értékű életet élhetnek. Számukra megpróbálják biztosítani a „családias” környezetet, szinten tartani a meglévő tudásukat, valamint szakemberek segítségével fejleszteni azt. Záródolgozatom elkészítésére a szociális beállítottságom és a szakmai érdeklődésem motivált. A mai világban a hátrányos helyzetű emberek kevés figyelmet kapnak, így ezen intézmények próbálják őket segíteni és javítani életminőségüket. Dolgozatom céljául tűztem ki a Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény készletgazdálkodásának és leltározásának bemutatását egy meghatározott periódusban. Kiemelten foglalkoztam a CompuTrend 2000 Kft. Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer CT-EcoStat programmal, mert ezen keresztül bonyolódik le a leltározás és készletgazdálkodás, valamint minden pénzügyi tevékenységhez kapcsolódó folyamat. Az Intézmény vagyoni helyzetének vizsgálatával hangsúlyt helyeztem a készletekre, amit alapvetően az indokol, hogy a színvonalas működéshez hozzátartozik a készletek állományának optimális alakulása. Megállapítottam, hogy a vásárolt készletek alakulásának különösen nagy szerepe van, ami abból is látható, hogy a 2015. évi záró állomány (2,5 millió Ft), 2016-ban mintegy 2,5-szeresére nőtt. E változást a férőhelyek teljes kihasználása, a külső étkeztetés iránti igény növekedése, valamint a szociális foglalkoztatás keretében készült termékek keresettsége áll. Mindezen tényezők szerepének növekedése pozitívan értékelhető, hiszen a gondozást igénylők többsége elhelyezésre került, így nem maradtak betöltetlen férőhelyek. A külső étkeztetés kiterjedtebbé tétele azért is fontos, mert így a kis településeken élő rászoruló lakosok ellátása is biztosított. Az egyes készletféleségek vizsgálata során megállapítottam, hogy állománynövekedés figyelhető meg, amelynek okai közé sorolható a létszámnövekedés, amiből kifolyólag nagyobb mennyiségre van szükség tisztítószerekből, élelmiszerekből, valamint a mindennapi élethez szükséges használati eszközökből, anyagokból. Említést érdemel, hogy a vizsgált időszakban a vásárolt gyógyszereket elkülönítve kell nyilvántartani, ezért a vizsgált készlet adatokban már nem szerepelnek. Az Intézménynél a számvitelről szóló törvény alapján megvizsgáltam a leltárkészítést és a leltározás folyamatát a rendelkezésre álló Leltározási Szabályzat segítségével. A Szabályzat alapján szintetizáltam a leltárkészítéssel és leltározással kapcsolatos előírásokat és ezeket összehasonlítottam a gyakorlati folyamatokkal. Összességében a Szabályzatban leírtak szerint történik a gyakorlati feladatok elvégzése. Véleményem szerint, egy állami finanszírozás alatt működő Intézmény lehetőségei korlátozódtak (költségvetés), ezért a pozitív kivitelezéshez minden területen magas fokú szakmai tudásra van szükség, amely ebben az Intézményben maximálisan jelen van.