A WHC Personal Kft. tevékenységének átfogó vizsgálata - Rózsa Bernadett
A mai gazdasági helyzeteknek köszönhetően, egy magyar állampolgár számára már nem mindegy, hogy mit, mennyit és mennyiért dolgozik. Rengeteg munkavállaló dolgozik jelenleg (is) külföldön, a jobb megélhetés reményében. Nagy számuk csak átmeneti megoldásként tekint a külföldi munkavégzésre, ám akadnak olyan állampolgárok is, akik 1-2 év külföldön töltött év után már nem térnek vissza az anyaországba. Az itthon maradt munkaerő még bízik a magyar piacban és a gazdasági fellendülésben, így sajátos módon és/vagy segítséggel próbálnak elhelyezkedni a munka világában. A WHC Personal Kft. is egy ilyen „segítség” a magyar munkavállalók számára. Megalakulása óta törekszik minél több munkavállalónak munkahelyet, illetve anyagi biztonságot teremteni, és ezzel egyidejűleg a munkaerőhiány következtében keletkezett gazdasági lyukakat „befoltozni”. Mi sem bizonyítaná ezt jobban, mint a cég gazdasági helyzete. A WHC Personal Kft. 1999-es megalakulása óta, Magyarország egyik legnagyobb munkaerő-kölcsönzéssel és munkaerő-közvetítéssel foglalkozó vállalata, és bizton állíthatom, hogy még az is marad nem egy, és nem két évig. A kötelező szakmai gyakorlati időm során belátást kaphattam a cég mélyebb tevékenységeibe, működésébe. Megtapasztalhattam, hogy a pénzügyi osztály feladatainak sora milyen végtelen, hogy milyen rendezett, szabály- és formakövető tevékenységet folytatnak a cég sikeressége érdekében. Megismerhettem a cég üzleti tervét, számviteli politikáját, banki- és adóügyi kapcsolatait, részt vehettem a vevőállomány kezelésében, és figyelhettem a könyvelők, valamint bérszámfejtők napi tevékenységük során alkalmazott programokat, eljárásmeneteket. Szakdolgozatomban igyekeztem az itt tapasztaltakat részletesen bemutatni, az egyes részeket, fejezeteket úgy kidolgozni, hogy az valós és teljes képet adjon a cégről az olvasó számára. A szakdolgozat első részében, ahol a szakmai gyakorlaton végzett tevékenységekről kellett beszámolnom, kifejtettem a vállalkozás számviteli politikáját, elemeztem a pénzügyi osztály feladatait, illetve kapcsolatát a vállalkozás más osztályaival, továbbá részleteztem a vállalkozás üzleti tervét is. A szakdolgozat második részében mutattam be a cég történetét, tevékenységét. Elemeztem a vállalkozás mérlegét, mind eszköz, mind forrás oldalról, majd kitértem a vevőállomány kezelésére is, különösképp a vevőállomány megismerésére, és a vevőkövetelések koordinálására. A dolgozat következő részében a számviteli, adóügyi tevékenység során alkalmazott programokat mutattam be: melyek ezek a programok, milyen elven működnek, és mire is használhatók tulajdonképpen. A programok bemutatását a banki kapcsolatok, alternatív finanszírozási megoldások fejezet követte, majd a dolgozat utolsó fejezetében a vállalkozás adóügyi kapcsolatait részleteztem. A kötelező szakmai gyakorlaton szerzett információk tudatában bátran kijelenthetem, hogy amíg lesz munkahelyteremtés és munkaerő, a WHC virágzása töretlen lesz a gazdaságban, hiszen e kettőre szüntelenül szükség van egy ország megfelelő és hatékony működéséhez. Ez a virágzás nem csak a vezetőség kiváló szervezési-és vezetési készségének köszönhető, hiszen az itt dolgozók szakmai felkészültsége, remek együttműködési képessége és segítőkészsége mind-mind előreviszi a „csapatot” a sikerhez vezető úton.