Fejlesztésekhez igénybe vett pályázati kiírások területei, pályázatok - Sólyom Friderika Noémi
A vállalatoknak a fejlődéshez jelentős mennyiségű pénzre van szükség. A beruházások ösztönzése, és végrehajtásuk könnyítése érdekében az Európai Unió, és az egyes tagországok különböző pályázatokat írnak ki. A pályázat nyertesei támogatást kapnak a kívánt projekt megvalósítására. Az Uniós pályázati kiírások 7 éves ciklusokba szerveződnek, amelynek aktuális magyarországi programja a Széchényi 2020. Ez a program a Magyarországon 2014-2020 között meghirdetett Európai Uniós pályázatokat foglalja magában. A dolgozatom során bemutatom az Európai Unió pályázati rendszerét, és azon belül is az itthon érvényes programokat. Munkám során megismerkedtem a pályázatírás folyamatával, annak lépéseivel. A pályázók számára szigorú formai-, tartalmi követelményeket határoznak meg, amelyeket pontosan követniük kell. Részletesen ismeretem, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelni a pályázat elkészítése során, és az értékelést végző bírálók milyen szempontokat vesznek figyelembe a pályázatok kiválasztása során. Szakmai gyakorlatomat a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft.-nél töltöttem, ahol megismerkedtem a vállalat gazdasági részlegeivel. Bepillantást nyertem az ottani pályázási módszerekbe, és a jelenleg futó, támogatást kapott projektekbe is. Dolgozatomban vázolom is ezeket, illetve egy projektet részletesen is bemutatok. Főként az ott szerzett ismeretek hatására választottam a pályázatokat záródolgozati témámnak.