Egy családi vállalkozás tevékenységének rövid, átfogó ismertetése, jövedelmezőségének elemzése - Tóth Szonja
A záródolgozatomban a választott cég jövedelmezőségét, tőkeerősségét és a pénzügyi likviditási helyzetét vizsgáltam meg 2011-től 2015-ig. A vállalkozás, ahogy a dolgozatom címe is mutatja egy kis, családi vállalkozás, amely könyveléssel és adótanácsadással foglalkozik hazánkban és külföldön egyaránt. Több mutatót is felhasználtam a vállalkozás vizsgálatához. Ezek a mutatók a következők: likviditási ráta, likviditási gyors ráta, készpénz likviditási ráta, nettó forgótőke, bevételarányos adózott eredmény, tőkegyarapodás adózott eredménnyel, saját tőkearányos nyereség, eszközarányos eredmény, egy főre jutó adózás előtti eredmény, egy főre jutó adózott eredmény, bérarányos jövedelmezőség, élőmunka-arányos jövedelmezőség, eladósodottság mértéke és tőkeellátottság mutatója. Ezekhez a mutatókhoz részletesen elemeztem a vállalkozás vizsgált periódusaira vonatkozó mérlegeinek, eredménykimutatásainak és kiegészítő mellékleteinek egyes sorait. Az elemzésekből megállapítottam, hogy erősen likviditás felettiség jellemzi. A likvid eszközök teljes egészében a pénzeszközökből állnak, mely kapcsán befektetési döntés ajánlott. Mindent összevetve arra jutottam, hogy a vállalkozás nincs eladósodva, rendkívül tőkeerős, jövedelemtermelő képessége jó, és javuló tendenciájú.