Zala Elektro Kft. vagyoni-pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján - Tóth Richárd
Szakmai gyakorlatomat a Zala Elektro Kft.-nél töltöttem. Dolgozatom témája a vállalkozás vagyoni- pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése. Választásom azért esett erre a témára, mivel a vállalkozások számára fontos a folyamatos elemzés, így engem is érdekelt, hogy a vállalatnál, ahol gyakorlatomat töltöm, mennyire tekintik át ezeket az elemzéseket, valamint ezek hogy alakítják a vállalkozás gazdaságosságát évről évre. Dolgozatomat a társaság bemutatásával, így annak megalakulásával illetve tevékenységeivel kezdem. Bemutatom a társaság általam megismert referenciáit, valamint ismertetem az építőipar jelenlegi helyzetét, amely nagy jelentőséggel van a vállalkozás működésére. A záródolgozatom következő részét a vállalkozás további megismertetésével folytatom. Bemutatom a vállalkozás szervezeti felépítését, ismertetem a cég számviteli politikáját, illetve önköltségszámítási szabályzatát. Ezek ismertetése után rátérek az elemzésem első részére melyben a vállalkozás mérlegadatait elemeztem. Megvizsgálom, hogy a 2013-as, 2014-es, valamint 2015-ös évben hogy alakult a vállalkozás mérlege, valamint ezeket a mérlegből készített mutószámokkal mutatom be. Ezután bemutatom a társaság pénzügyi helyzetét az elemzett három évben. Elsősorban likviditási mutatók segítségével elemzem a vállalkozás fizetőképességét. Ezután a cég cash-flow kimutatását elemzem, melyet a működési, befektetési és finanszírozási cash-flow alakulásával is bemutatom. Elemzésem utolsó részeként a vállalkozás eredménykimutatását mutatom be, valamint jövedelmezőségi és hatékonysági mutatókat elemzek. Az eredménykimutatás eredménysoraiból készült táblázatból mutatom be az elemzett évek eredményeit, azoknak változását és ennek okait. A továbbiakban jövedelmezőségi és hatékonysági mutatókkal elemzem, hogy a vállalkozás mennyire működik hatékonyan, elemezve a készleteket, valamint a vevőállománnyal szembeni kapcsolatot. A dolgozatot az összefoglalás résszel zárom, amelyben összegzem záródolgozatom tartalmát, valamint véleményezem a cég működését.