Szállítás – fuvarozás – szállítmányozás a gyakorlatban - Táborosi Nóra Zsófia
Záródolgozatom témájaként a szállítás – fuvarozás – szállítmányozás kérdéskört választottam, mivel szakmai gyakorlatom során, -melyet a Kanizsa Trend Kft.-nél töltöttem el – mindhárom folyamatba betekintést sikerült nyernem. Részleteztem a fuvarozási ágakat, melyeknek ismertettem az előnyeit és a hátrányait, részleteztem a felmerülő problémákat. Nagyobb figyelmet a közúti fuvarozás bemutatására fordítottam, hiszen kétség sem fér ahhoz, hogy ez a leggyakrabban alkalmazott, legnagyobb népszerűségnek örvendő, leginkább fejlődőképes fuvarozási ág. Ezen állításokat a Központi Statisztikai Hivatal számadatival diagramon ábrázoltam, melyen egyértelműen kitűnik a közúti fuvarozás jelentősége. Dolgozatomban legnagyobb arányban a szállítmányozást fejtettem ki, mivel az összes folyamat közül ezen mód rendelkezik a legnagyobb részaránnyal a vállalatnál. Szállítmányozás témakörből kifejtettem a vállalat 2 fő szállítmányozó partnerét. Ismertettem, hogy milyen arányban végzik a szállítmányozói tevékenységet a rendeltetési országokba, és azon ismérveket, amelyek szerepet játszanak abban, hogy melyik partner kerüljön kiválasztásra bizonyos útvonalon. 3 hónapos gyakorlatom során betekintést nyerhettem a fuvarszervezés folyamatába, ezért a közben felmerülő problémákat is megtapasztaltam. A dolgozatom egyik céljaként azt tűztem ki, hogy ezen problémákra megoldást javaslok. Bemutattam, hogy milyen módszerekkel és programokkal valósul meg a fuvarszervezés, illetve, hogy melyik programban kellett szakmai gyakorlatom során a legnagyobb arányban dolgoznom. Dolgozatomban számszerűen ábrázoltam a 2017. év 1. negyedévének járatait országokra lebontva, mely jól szemlélteti, hogy melyik országba történik a vállalatnál az értékesítés legnagyobb hányada. Ismertettem, hogy milyen típusú gépjárművekkel valósul meg a közúti áruszállítás és hogy milyen ismérvek játszanak közre abban, hogy a legalkalmasabb jármű kerüljön kiválasztásra, melyik útvonalon, melyik fuvarozási ág igénybevételével történjen a szállítás. Bemutattam azon legfontosabb egyezményeket, szerződéseket, melyek nélkül nem valósul meg a szállítás – fuvarozás – szállítmányozás folyamata. Ismertettem a vállalatnál alkalmazott INCOTERMS klauzulákat és bemutattam az EKÁER-t, azaz az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert, melyek elengedhetetlenek a közúti fuvarozás folyamatának teljességéhez. Dolgozatom összegzéseként javaslatot tettem arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne gördülékenyebbé tenni a közúti fuvarozás folyamatát, hogy a jelenlegi népszerűsége a jövőben még nagyobb mértékűvé válhasson.