A Flexnél alkalmazott vállalatirányítási rendszerek a nem széria beszerzésben - Horváth Cintia
A Flex Ltd. (korábbi nevén Flextronics International Ltd.) amerikai multinacionális nagyvállalat, 5 különböző kontinensen van jelen, elsősorban az elektronikai gyártóiparban nyújt kimagasló teljesítményt a Flex, az egyik legnagyobb elektronikai bérgyártással foglalkozó vállalat. Jelenleg Magyarországon hat különböző városban található Flex: Zalaegerszegen, Sárváron, Tabon, Pátyon, Budapesten és Gyálon. A Nyugat-Magyarországi Ipari Park (Wertern Hungarian Industrial Park) alá a zalaegerszegi, sárvári és tabi gyáregységek tartoznak. Az ellátást (beszerzés) bonyolult folyamata a beszállítóktól a rendszer kapcsolódási helyéig terjedő anyagáramlást (beszállítást) és információáramlást bonyolítja le. A feladata tehát, ennek tervezése, szervezése, irányítása és ellenőrzése. Több szempontból csoportosíthatóak a beszerzési típusok, például a beszerzési koordináció módszere szerint vagy a beszerzési csatornák lehetőségei és beszerzési stratégiák szerint, stb. Az alább összefoglaltam a Flexre jellemző módszereket: • Koordináció módszere szerint széria és nem széria beszerzés gondoskodik az ellátásról. • Single source beszerzések ritkán fordulnak el, speciális esetekben néhány anyagnál. • Általában a vevő és a gyártó között zajlik a folyamat, ritkán lép csak be egy közvetítő. • Stratégiai szinten minden formát alkalmazzák, attól függően, hogy mit kíván meg az adott anyag: egyedi beszerzés, készletfeltöltésés statégia vagy JIT elv szerinti. A Flexnél két területre oszthatóak a beszerzés területei stratégiai szinten: • Direct beszerzés (egyedi igények esetén) • Indirect beszerzés (Raktáron tartott anyagok) Mindkét terület feladata a beszállító értékelés, melyet az összes érintett terület együttes véleménye alapján osztályoznak. Folyamatosan újabb projektekkel, fejlesztésekkel igyekszünk lépést tartan a vetélytársakkal. Jelenleg is több van kialakulóban WHIP szinten: köpenymosatási eljárás, kesztyű-automata. A beszerzésben zajló összes folyamatot gyakorlatilag valamely vállalatirányítási rendszeren keresztül kell intézni, vagy valamely szükséges adatot onnan kell kinyerni. Az ERP rendszerek nyújtják egy ekkora profitorientált nagyvállalatnál az egyetlen megoldást a folyamatok átlátására, hiszen egy ilyen komplex rendszer nélkül teljesen kaotikus lenne az egész, nem lehetne nyomon követni semmit sem. Vannak hátulütői ezeknek a rendszereknek, de nélkülözhetetlenek. A Baan az elsőszámú ERP rendszer a Flexnél, de ezen felül az IPS használatban van még jelenleg, ami SAP alapú. ám ezt lassan felváltja egy új program, az Evalua, mely már tesztelés alatt van Malajziában. Próbáltam gyakorlatom során végig nyitott szemmel járni és meglátni az esetleges fejlesztési lehetőségeket. Egyik javaslatom bevezetésre is került, a másik még egyeztés alatt áll. Betekintést nyerhettem a vállalati mindennapokba, a teljes vállalti struktúrába, a projektekbe. Számomra nagyon hasznos volt a Flexnél eltöltött gyakorlat, az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatot is elsajátítottam. Örömmel töltöttem a gyakorlatomat egy ekkora multinacionális nagyvállalatnál, hiszen így minden zajló folyamatba betekintést nyerhettem, amelyet remélem, kamatoztathatok később munkáim során is.