SAP Warehouse Management modul hatása a raktári folyamtokra - Molnár Daniella
A záródolgozatom célja a világ első vállalatirányító szoftver egyik modulja használatának és raktári folyamatokra való hatásának bemutatása volt. Ehhez először bemutattam a szóban forgó nagyvállalatot. A Tungsram márkanév világszerte ismert és hazánkban is a gazdaságot növelő iparágak közé tartozik a fényforrásgyártás. A cég bemutatását az alapítástól kezdtem, kitérve pár korszakalkotó szabványára és találmányára. Ezután bemutattam a rendszerváltást követő Magyarországon elsőként beruházó amerikai székhelyű multinacionális vállalatot, a General Electric-et. Végezetül kitértem a zalaegerszegi alkatrészgyár megismertetésére, ahol a szakmai gyakorlatomat is töltöttem. A gyáregységben alkalmazott Warehouse Management megismerése előtt szükség volt a raktár megismeréséhez. A bemutatáshoz először általánosságban szükséges volt a raktárakat elemezni és leírni. Ezután a modul bevezetése előtti állapot leírása történt, mely során kiderült, hogy változások, újítások mindig történtek a készáru raktárban és tervezve volt az SAP modul használata is, ezt azonban korábban anyagi akadályok nem engedték. Kitértem a korábban tervezett fejlesztési elvárásokra is. A bevezetést követő állapot előtt fontosnak tartottam magát a szoftvergyártó céget bemutatni. Az SAP AG egytermékes vállalatként is világelső tud maradni a vállalatirányító szoftverek eladása terén. Röviden áttekintettem az SAP korábbi és jelenlegi fejlesztéseit, majd kitértem a meghatározott modulra, amellyel foglalkozni kívántam. A Warehouse Management modul tartalmi elemeit vettem ezután sorra, leírva melyik elem miben segíti a vállalatot. A raktárba korábban csak tervezett, napjainkban már napi használatban lévő modul gyakorlatban lévő használatát mutattam be ezután. Ez a beruházás sokban könnyítette meg a raktári dolgozók mindennapi munkáját, hiszen tudják, melyik anyagot hol keressék, hova rakják, ezzel csökkentve a rossz munkaidő kihasználtságát, a felesleges megtett utak számát. Természetesen a jelenleg jól működő rendszeren is lehetne még finomítani, ezért kitértem a várható fejlesztési újításokra is. Végezetül összehasonlítottam a modul használatának bevezetése előtti állapotot a mostani állapottal, melyből kiderült, hogy a raktár nem csak kinézetileg lett még rendezettebb, de az anyagokat is könnyebb megtalálni a raktárosok számára.