Az önköltségszámítás alkalmazása és hasznosulása a Városgazdálkodási Kft. gyakorlatában - Gecseg Zoltán
Gyakorlatomat a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál (továbbiakban: Hivatal) töltöm, azonban szakdolgozatomat a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) 100%-os tulajdonában levő Városgazdálkodási Kft-nél írtam, mivel szerettem volna bemutatni, hogy az önköltségszámítás alkalmazása és hasznosulása egy ilyen speciális környezetben működő cég esetében hogyan hat ki a kalkulációs, controlling tevékenységére. Dolgozatom első felében bemutattam az önköltségszámítás elméleti hátterét, amelynek során kitértem az önköltségszámítás meghatározására és a számvitelhez, valamint a controllinghoz való kapcsolódásának ismertetésére, továbbá a törvényi előírások, főbb fogalmak, illetve az önköltségszámítás fajtáinak és módszereinek bemutatására. Szakdolgozatom második felében a társaságot, majd annak önköltségszámítási gyakorlatát ismertettem. A tulajdonos önkormányzat a Városgazdálkodási Kft.-t a kötelező közfeladatainak ellátására hozta létre, amelyek finanszírozását döntően az önkormányzati költségvetés keretei határozzák meg. Ezen tevékenységek esetében az előkalkulációnak kisebb, míg a közbenső- és az utókalkulációnak már komolyabb szerepe van. Hagyományos értelemben vett önköltségszámítást a külső piacon végzett vállalkozási munkák során tud alkalmazni a társaság. Mivel a tevékenységei a controlling szempontjából ilyen különbözőek, ezért a cégnek többféle eljárást és kalkulációs sémát kellett kidolgoznia. Az előkalkulációs munka szerepét – az egyedi megrendelések kivételével – az éves tervszámítások töltik be, míg a közbenső- és az utókalkulációk a gazdasági jelentések részeként készülnek el. A egyedi előkalkulációk során alkalmaznak különböző naturáliákat, kertészeti normákat, bázisértékeken alapuló becsléseket, eszköz és munkaerő szükségletek számítását és a közvetett költségek felosztási módját is. A közbenső- és az utókalkulációs feladatokat támogatja a társaságnál működő vállalatirányítási rendszer a költségbontások szerkezetén keresztül. A Servantes terminológiában alkalmazott költségbontások lényegében munkaszámok és a költségviselő, költséghely szerinti elszámolást segítik. A társaságnál kellő mértékben részletezett struktúrát használnak, amely képes kiszolgálni a vezetői információs igényeket. A havonta készülő gazdasági jelentések meghatározott összetételben készülnek el, amely a költségbontások segítségével a vezetői igények szerint tovább bonthatók. A havi rendszeresség nagyban segíti a cég vezetését abban, hogy a szükséges helyen a megfelelő időben beavatkozhasson. A társaságnál ez az egyik legfontosabb szerepe az önköltségszámítási, controlling tevékenységnek. Hasznos természetesen az előkalkulációs tevékenység is, mert a cégvezetés ezzel tudja alátámasztani az önkormányzat felé, ha keretemelést tart szükségesnek továbbá ezzel indokolja a társaság által beszedett önkormányzati díjtételek módosítási javaslatát is. Ezekben az esetekben azonban a tulajdonos ármeghatározó szerepe a döntő, ami erőteljesen bekorlátozza a cég mozgásterét. Dolgozatomban igyekeztem feltárni azokat a területeket, ahol a társaság tovább javíthatná az önköltségszámítási tevékenységét. Az előkalkuláció területén hasznosnak tartanám az éves terv havi szintű szezonális lebontását, mivel ez a tényadatok tervadatokhoz viszonyított értékeléséhez jelentős segítséget nyújtana. A szezonalitás méréséhez a bázis év paramétereit lehetne használni azzal a kitétellel, hogy a rendkívüli helyzetek (pl. időjárási körülmények) hatását ki kell szűrni. A közbenső és az utókalkulációs munkát támogatná a gépjárművekkel kapcsolatosan felmerülő költségek költségbontásonkénti felosztásához a Menetlevél modul bevezetése. Jelenleg ez a feladat még teljes mértékben nem megoldott és kockázatot jelent a számítások megbízhatósága terén. A társaságnál már működő vállalatirányítási rendszer Vezetői információs modulja is jobban támogathatná a controlling tevékenységet, ha a jelenleg excelben készülő havi jelentéseket a modulon belül állítanák elő. Az így felszabaduló munkaerő kapacitás lehető tenné további kontroll pontok kialakítását és alkalmazását, a controlling munka minőségi színvonalának emelését. Összességében a társaságnál az önköltségszámítási tevékenység a számviteli törvénynek megfelelő, szabályozott keretek között folyik. A cégvezetés ennek eredményét a napi operatív munkája, a döntések meghozatala során alkalmazza. Szerepét, fontosságát átlátja és a speciális gazdasági körülményeihez alakította. Egyrészt kiszolgálja a közszolgáltatási feladataiból eredő és az önkormányzati tulajdonos által megfogalmazott elvárásokat, amely röviden összefoglalva a minőségi munkavégzés költségigényének és a szűkös finanszírozás egyensúlyának megtalálása, másrészt a versenypiacon történő helytállást, a piaci részesedés megtartását és növelését.