Az erőforrás-gazdálkodás elemzése az AQ Anton Kft. gyakorlatában - Molnár Veronika
Szakdolgozatomban az AQ Anton Kft. emberi-erőforrás-, tárgyi eszköz- és készletgazdálkodásának elemzését tűztem ki célul, melyet a cég egyik fő üzemén, a műanyagüzem gyakorlatán keresztül mutattam be. Az elemzést a szakirodalom áttekintését követően számszaki és statisztikai módszerekkel végeztem el, ezek után értékeltem és javaslatokat tettem változtatásokra. A vizsgálatot az elmúlt három üzleti évre vonatkozóan végeztem el. A szakdolgozatomat az AQ Anton Kft. életútjával, szervezeti felépítésével, tevékenységeinek és a vállalkozás célkitűzésével kezdtem. A műanyagüzem erőforrásainak vizsgálata előtt még kitértem a gazdasági elemzés jelentőségére. A gazdasági elemzés hasznos információkat nyújt a vállalatok működéséről, ennek segítségével a vállalat vezetése eredményesebb döntéseket képes hozni. Mivel a vállalkozásoknak a tevékenységük folytatásához erőforrásokra van szükségük és ezek befolyásolják a sikerességet, ezért ennek elemzése a vállalkozás egyik kiemelkedő feladata. Ezek után tértem át az emberi-erőforrás-, a tárgyi eszköz- és a készletgazdálkodás elemzésére. Az emberi-erőforrás gazdálkodást a létszám nagyságának és összetételének vizsgálatával kezdtem, mind a nagyság mind az összetétel kedvezően alakult. Ezzel szemben a fluktuáció vizsgálata negatívan értékelendő. A kilépők száma évről évre növekedett, a távozások okainak vizsgálatát javasoltam. A munkaidő mérleg alapján megállapítottam, hogy a fizikai létszám által teljesített órák száma jelentősen nem változott a vizsgált évek során, viszont a rendkívüli munkavégzés alakulását javasolt részletesebben elemezni. A következő részben a munkaügyi tényezők és a termelési érték kapcsolatát vizsgáltam hat tényezővel kapcsolatban. Jelentősen befolyásoló tényező a termelékenység, a munkaerő-felhasználás mutatója, valamint a túlórák száma volt. Ezek után számszerűsítettem a hat termelékenységi mutatót, valamint értékeltem a befolyásoló faktorokat. A második fő részben a tárgyi eszköz gazdálkodást mutattam be. A műszaki berendezések értéke évről évre jelentős mértékben csökkent, a termelésért felelős gépek régiek, javasolt lenne a termelő berendezések cseréje. Ezt a tárgyi eszközök állagának vizsgálata során számított használhatósági fok is alátámasztja. A kapacitáskihasználást a műanyagüzem hat gépcsoportjára vonatkozóan állapítottam meg. A következő részben a készletgazdálkodás értékelésére került sor. Az anyagfelhasználást dinamikusan és a normáktól való eltéréssel is elemeztem. A műanyagüzem anyagfelhasználása kedvezően alakult a selejt arányának növekedése mellett is. Javaslatot tettem a gyártási technológia fejlesztésére a selejt miatti anyagfelhasználás csökkenésének érdekében. A vállalat észlelte a problémát, 2017-ben már jelentősen csökkentették a selejt arányát, melynek következtében javult az eredményesség. Az anyagköltség alakulását hat tényezővel vizsgáltam. A készletállományt az átlagos tárolási idő mutatókkal elemeztem, a késztermékek átlagos futamideje jelentősen növekedett, ennek okait is vizsgálni kell. Úgy gondolom, hogy sikerült bemutatnom a vállalati erőforrás gazdálkodás elemzésének lényegességét. A szakdolgozatomban látható, hogy egyes faktorok jelentősen képesek hatni a vállalat eredményére és ezen tényezők jelentős részén a vállalkozás tud változtatni.