Az új számviteli szabályok gyakorlati alkalmazása a Zalavíz Zrt.-nél 2016. évben - Bencsik Andrea Réka
A dolgozatom célja (a címéből adódóan), hogy bemutassam az új számviteli szabályok 2016. évi változásait, különös figyelmet fordítva a módosulások gyakorlati alkalmazására, egy adott társaságon, a Zalavíz Zrt.-én keresztül. Elsőként a dolgozatomban bemutatásra került a számvitel történeti áttekintése, különös figyelmet fordítva annak fontosságára és a kialakulására ható lényegesebb tényezőire. Kiemelten kezeltem a nemzetközi hatásokat, amelyek befolyásolták és formálták a nemzetközi standardok által a napjainkban is hatályos számviteli szabályokat. Általánosságban írtam a változásokról, amelyek jelentős módosításokra kötelezték a magyar vállalkozásokat és tették azokat nemzetközileg is összehasonlíthatóvá és mérhetővé. Végül rátértem a változások gyakorlati alkalmazására a Zalavíz Zrt.-én keresztül. Mivel a részvénytársaság több területen is speciálisnak mondható (anyavállalat és több önkormányzat tulajdonában áll), így több feladat hárult a társaságra a változtatások terén. Anyavállalatként nem csupán az éves beszámolóját érintő módosításokat kellett elvégeznie, hanem a konszolidált beszámolóját is aktualizálnia kellett, valamint a többi módosításnak is eleget kellett tennie, betartva a törvény által megszabott határidőket és kritériumokat.