A lízing számviteli elszámolása - Csarankó Vivien
Szakdolgozatom témájának a lízinget választottam. A dolgozatot tekintve a magyarországi előfordulását elemeztem, de emellett kitértem a nemzetközi számviteli lízing használatára is. Az első pontokban szerettem volna a lízinget általánosságban bemutatni, ami egy alapot biztosít a további pontok értelmezéséhez. Egy összefoglaló táblázat segítségével pedig összehasonlítottam a lízing 3 fő típusát a zárt végű pénzügyi lízinget, a nyílt végű pénzügyi lízinget és az operatív lízinget. A célom az volt, hogy a lízing számviteli elszámolását, illetve az Áfa szempontjából rendhagyó személygépjárművet a példáim során bemutassam. A lízinget mindkét fél, mind lízingbeadó, mind lízingbevevő szempontjából vizsgáltam. A gyakorlatom során mindkét esettel találkoztam, ez nagyban megkönnyítette a dolgozat írása során a lízing gyakorlati példájának elkészítését. A szakdolgozat egyik fontos része, a fentiekben már említett személygépjármű lízingje. Az elszámolása során nagyon oda kellett figyelni az Áfa elszámolás szabályaira, illetve a lízing különböző fajtáinak könyvelési szabályaira. Először is fontos megállapítanunk milyen lízingről is beszélünk és utána figyelni a vonatkozó szabályokra. A kidolgozott példában a zárt végű pénzügyi lízing, a nyílt végű pénzügyi lízing, operatív lízing üzemeltetési költségekkel, illetve az operatív lízing üzemeltetési költségek nélküli eseteket vizsgáltam. A példák során a személygépkocsi ára ugyanaz volt, így a négy lízing típust könnyen össze tudtam hasonlítani. Az elemzés eredménye nagyon meglepett, a szakdolgozat megírása kezdetén nem ezt a lízingkonstrukciót választottam volna. Az IAS17 Lízingekstandard bemutatását is rendkívül fontosnak tartottam, bár attól függetlenül , hogy a standardot 2019-től felváltja az IFRS16 Lízingekstandard. Véleményem szerint Magyarországon ütemesen növekszik a lízingpiac, a járműlízing mellett az eszközfinanszírozás bővült. Egyre több vállalkozás a gépeit lízing által szerezte be, ez annak köszönhető, hogy a lízing költséghatékony és a legfontosabb, hogy rugalmas finanszírozási forma.