A beszerzés folyamata a ZÁÉV Építőipari Zrt. által kivitelezett Balatonszentgyörgy, vasútállomás tárgyú projekt mintapéldáján keresztül - Huszics Nikolett
Manapság a vállalati folyamatokban rendkívül nagy jelentősége van a beszerzésnek, hiszen a beszerzett termék vagy szolgáltatás az alapja a vevői igények magasfokú kielégítésének. Az építőiparban megjelenő beszerzési tevékenység azonban speciálisnak mondható, ugyanis bizonyos mértékben eltér a hagyományos értelemben vett beszerzéstől. A termelő vállalatok számos terméket állítanak elő, melyhez olyan beszerzési bázist építettek fel, ami folyamatosan biztosítja az alapanyagforrást. Globalizálódó világunknak köszönhetően ezen vállalatok élete felgyorsult, kénytelen voltak alkalmazkodni a megnövekedett igényekhez. De mi a helyzet az építőiparral? Az építőiparban jelen levő kivitelezéssel foglalkozó vállalatok projekteket bonyolítanak le, melyekhez a munka komplexitása miatt sokféle anyag- és élőmunka kapacitás szükséges. Az ágazatban dolgozó cégek sokkal több külső behatásnak vannak kitéve, mint a más területen tevékenykedő vállalkozók. Szakdolgozatom témájának a ZÁÉV Építőipari Zrt. beszerzési tevékenységét választottam, mivel én is építőipari vállalatnál dolgozom. Felkeltette a figyelmem, hogy bár a tankönyvekben leírtak ugyanúgy igazak a Társaság beszerzési tevékenységére, mégis mennyire specifikus ez a terület. Szakdolgozatom elméleti és gyakorlati megjelenését a Társaság által kivitelezett projektek, különös tekintettel a „Balatonszentgyörgy állomási épületek és környezetük felújítása, felvételi épület műemléki igényű rekonstrukciója” projekt tükrében mutattam be. A dolgozat célja többek közt az volt, hogy betekintést nyújtson a beszerzési tevékenység építőparra jellemző specialitásaiba, valamint annak szemléltetése, miként alkalmazkodott a ZÁÉV Zrt. a növekvő igényekhez, és ez milyen hatással van a jelenlegi helyzetére. A dolgozatban elsőként az elméleti háttér került részletezésre, többek közt a beszerzést, annak helye a logisztikában, illetve az ellátási láncba. Ezt követően a szállítókkal való kapcsolattartást lehetőségeit mértben fel, majd az építőiparban jelentőségteljes szerepet vállaló közbeszerzés, illetve a beszerzés építőiparban betöltött szerepe került bemutatásra. A következő fejezetben már a vállalat bemutatása következett különös tekintettel a szervezeti struktúrára, amely már kapcsolódik a Társaság beszerzési tevékenységéhez. Szakdolgozatom legnagyobb volumenű fejezetében a beszerzési folyamat bemutatása valósul meg a ZÁÉV Zrt. által kivitelezett Balatonszentgyörgy, vasútállomás tárgyú projekt tükrében, mely során nagy figyelmet fordítottam a beszállítói lehetőségek felmérésére és kialakítására, valamint az alvállalkozókkal való szerződéskötés menetére, és magának a szerződésnek a tartalmára. A vizsgálat során kitérek az ajánlati szakaszra, valamint a kivitelezés során alkalmazott ütemtervekre is. Szakdolgozatom végén a logisztika 9M elve alapján értékelem a leírtakat és javaslatot teszek a ZÁÉV Építőipari Zrt. által kivitelezett projekteken felmerült hibák javításának lehetőségeire.