Kiszállítás a logisztikában és a kiszállításhoz kapcsolódó folyamatok a gyakorlatban - Süket Márk
A záródolgozatom első fejezetében a korszerű logisztika néhány definícióját fogalmazom meg, majd a logisztika alapvető célját, amiket elsősorban a termelési és szolgáltatási tevékenységek tervezésénél célszerű figyelembe venni. Ezután a logisztikai megfelelőségi elveket mutatom be (6M). Ezt követően az ellátásilánc lényegét és jelentőségét mutatom be egyrészt napjaink gazdasági és logisztikai-, másrészt a kiszállítás folyamatának a láncban betöltött szerepe szempontjából. Ezután a raktározás folyamatait részletezem a kiszállítás „előszobájaként”. Majd az SAP logisztikai moduljainak a felsorolása következik. A második fejezet elsősorban a gyakorlati helyen szerzett tapasztalatok és gyakorlati tevékenységek kerülnek előtérbe. Először a vállalat-, majd a kiszállítási osztály kerül bemutatásra. Ezután a cég által használt SAP- azon belül a kiszállítási osztály által használt feladatköreinek részletezése következik. Utána a kiszállítás előkészületeit mutatom be. Majd a kiszállítás elvégzéséhez szükséges dokumentumok kerülnek bemutatásra. Sorrendben a komissiózási lista, a csomagolási lista, a szállítólevél, a számla és végül a CMR fuvarlevél. Aztán az EKÁER lényege és fontosabb területei, részei következnek a dolgozatban. Ezután a gyakorlati feladatok, a komissiózás és a csomagolás meghatározása következik. Végül a kiszállítást befejező folyamat, a szállítójárműre való felrakodás részletezése következik. Véleményem szerint a dolgozatomban bemutatásra kerülnek azok a tevékenységek, folyamatok, amiket egyrészt a szakmai helyen töltött idő alatt megismerhettem. Másrészt a leírtak megfelelően fogalmazzák meg a kiszállítás mindennapos nehézségeit, problámáit. Ezért a dolgozatom végső fejezetében ezekre a problémákra próbálok megoldást találni, javaslatot tenni a kiszállítás fejlesztésére.