Ágazati költséggazdálkodás elemzése, és az eredményre gyakorolt hatásának vizsgálata 3 év adatából - Kelemen Tamás
Záródolgozatomban az ágazati költséggazdálkodás elemzését választottam célkitűzésként. A munkám elején röviden ismertettem a magyar önkormányzati rendszert, ezen belül a helyi önkormányzat szerveit, valamint a Pacsai Közös Önkormányzati Hivatal szervezeti felépítését. Kitértem a polgármester, valamint a jegyző feladat és jogkörére is. Ezután az önkormányzat gazdálkodását vizsgáltam, azon belül is Pacsa Város Önkormányzatának vagyongazdálkodását, költségvetését, normatív hozzájárulásait, valamint a közszolgáltatásokat. A következő részben az önkormányzat költségeit mutattam be költségnemenként. A záródolgozatom fő szerkezeti egységét Pacsa Város Önkormányzatának költségelemzése képezte, amelyhez a 2014., 2015. és 2016. évi beszámolókat vettem alapul. Itt vizsgáltam az önkormányzat kiadásait rovatonként, ahol a nagyobb változások okát ismertettem. A kiadási oldal összetételét diagramok segítségével szemléltettem. Az összehasonlító elemzés során arra a megállapításra jutottam, hogy azönkormányzat a folyamatosan bővülő beruházásai ellenére stabil működésről tesz szert, hiszen nem volt szükség hitelek igénybevételére. Lezárásként a dolgozatomban több javaslatot is tettem az önkormányzat költségcsökkentésére, mint például az önként vállalt feladatok újragondolását. A működési célú átvett pénzeszközök bevonása a mindennapi működési feladatokba jelenthetnek megoldást a bevételek növelésére, továbbá a helyi adók körének bővítése, illetve a meglévő adómértékek emelése. A bevételnövekedés eléréséhez tanácsolom a helyi ipari park üres területeinek kiajánlását, esetlegesen az új betelepülő vállalkozások letelepítését, ezáltal is bővülne a helyi munkaerő, munkahelyek száma és több bevételhez jutna az önkormányzat.