A ZÁÉV Építőipari Zrt. vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének elemzése - Galambos Zsófia
Minden egyes időszak valamiféleképpen hozzájárul nemzetünk arculatának kialakításához, hazánk építményei a mindenkori történelmi korszak gazdaságának helyzetét tükrözik. Ebből következik, hogy a gazdaság életében az építőipar kulcsfontosságú szerepet tölt be, hiszen az építkezések számának növekedése a nemzetgazdaság erősödését jelzi, csökkenés esetén recessziós időszakról beszélhetünk. Magyarországon az építőipar helyzete 2006 és 2013 között eléggé bizonytalanná vált, aminek hatására rengeteg munkahely szűnt meg. Ezt a változást a ZÁÉV Zrt. teljesítményén is érezni lehetett. Szakdolgozatomban a ZÁÉV Építőipari Zrt. vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének alakulását kísértem figyelemmel a 2012 és 2016 közötti időszakban. Az analízist öt évre visszamenőleg végeztem el, mivel ennyi idő alatt jól kirajzolódik a társaság fejlődési iránya, továbbá az is érzékelhetővé vált, hogy a vállalat működését az építőiparban jelentkező „problémák” hogyan befolyásolták. Az első fejezetben bemutattam a ZÁÉV Zrt. történetét a megalakulástól napjainkig. Számomra példaértékű, hogy egy 68 évvel ezelőtt megalapított társaság hogyan képes manapság az ország egyik vezető cégeként tevékenykedni. A vállalat nemcsak a minőségre és a megrendelők elvárásaira, hanem építményeinek esztétikai megjelenésére is nagy hangsúlyt fektet, ezért az általa épített létesítmények különlegesek, tetszetősek, és megfelelnek a 21. század társadalmi elvárásainak. A továbbiakban ismertettem a cég számviteli politikáját, és röviden értékeltem az építőiparban betöltött szerepét. Az elvégzett számításaimhoz az éves beszámoló adatait használtam fel. A diplomamunkámban megfogalmazott véleményemet az egyetemi tanulmányaim során elsajátított ismereteimnek, a felhasznált szakirodalomnak és az internetes hivatkozásoknak megfelelően alakítottam ki. A második részben a vagyoni helyzet elemzésével foglalkoztam, a mérleg eszköz- és forrásoldalát megoszlási viszonyszámok segítségével először vertikálisan, később horizontálisan is megvizsgáltam. A pénzügyi helyzet elemzésénél a likviditási és az adósságállomány alakulását tanulmányoztam. Likviditási hiánnyal csak 2014-ben küzdött a társaság, ugyanis a forgóeszközök állománya csökkent. Az analízis során kiderült, hogy a ZÁÉV Zrt. nem rendelkezik adósságállománnyal, mivel sem hátrasorolt-, sem hosszú lejáratú kötelezettsége nincsen. Ebben a fejezetben kitértem a cash flow kimutatás elemzésére is. A harmadik fejezetben a jövedelmezőségi helyzetet és a hatékonyság alakulását tanulmányoztam. A jövedelmi helyzet elemzése során számos eredménykategóriát érintettek a számításaim. A mutatók mindvégig pozitív irányba változtak, 2013-ban azonban enyhe fokú visszaesést lehetett tapasztalni, amit a rendkívüli ráfordítások nagymértékű emelkedése okozott. A hatékonyság elemzése során azt vizsgáltam meg, hogy a vállalat milyen mértékben használja fel az erőforrásait, és ezáltal mekkora teljesítményt képes elérni. A ZÁÉV Zrt. hatékonysága megfelelő irányba mozdult előre, csakhogy 2014-ben érzékelhető volt egy minimális visszaesés, mivel a nettó termelési érték összege az előző évekhez képest viszonylag alacsony maradt. Mindent összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a ZÁÉV Zrt. vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzete a vizsgált időszakban az építőipari válság ellenére is kedvezően alakult, ami a vezetők, a mérnökök, a kiváló szakemberi gárda helyzetfelismerésének és jó problémamegoldó képességének volt köszönhető. A kiszámított mutatókból arra tudok következtetni, hogy a cég a 2017-es évben még eredményesebb lesz, azaz probléma nélkül tud javítani a jövedelemtermelő-képességén, és a pénzügyi helyzetét tovább tudja stabilizálni.