A háziorvosi rendszer finanszírozása Magyarországon, egy háziorvosi praxis példáján keresztül - Major Ádám
Dolgozatom témájaként egy a mindennapi életben alapvető tevékenységet vizsgáltam, ez pedig nem más, mint a háziorvosi tevékenység. A különböző praxisok között is kiemelten a vállalkozási formában működő egészségügyi szolgáltatókra összpontosítottam. A témaválasztás célja az volt, hogy bemutassam miként zajlik a különböző háziorvosi praxisok finanszírozása, pénzforgalmi elszámolása az állami egészségbiztosítási szerv által, és átéreztetni az Olvasóval a háziorvosok helyzetét, akik a mindennapi életben egy olyan versenyt folytatnak az általános gazdasági szervezetekkel szemben, melyben talán már sosem nyerhetnek. A dolgozat írása folyamán igyekeztem minél szakmaibb szemszögből megvizsgálni a választott témát. Az általános bevezető rész után, melyben sor kerül a különböző fogalmak tisztázására, olyan érdekességekről olvashatunk, mint például, hogy egy háziorvosnak milyen forrásból származik bevételeinek legnagyobb része, ezeknek a bevételeknek a számviteli elszámolása milyen módon történik, és kiderül az is, hogy miért is nem tudnak az ilyen vállalkozások versenybe szállni a többi gazdasági társasággal, akik általános gazdasági tevékenységeket végeznek. Mindezen számviteli elszámolásokat igyekeztem egy konkrét, a mai napig működő háziorvosi praxis példáján keresztül bemutatni, a választás pedig Dr. Hegedűs Mihály több évtized óta működő praxisára esett, aki az Öko-Med Kft. ügyvezetőjeként látja el területi ellátási kötelezettségét Hévíz, Nemesbük és Zalaköveskút térségekben.