Okoskarkötő alkatrészek gyártási projektjének kihívásai az AQ Anton Kft.-ben - Szabó Márton Ármin (2018)
Záródolgozatomban egy magánvállalkozásból nemzetközi leányvállalattá fejlődött zalaegerszegi iparvállalat, az AQ Anton termelési kapacitásához viszonyítva egy csekély mértékű, de újszerű, egyedi szerszámfejlesztést és sok technológiai kísérletezést, emiatt pedig buktatókat, zsákutcákat is tartalmazó, „járatlan termelési úton” haladó innovatív projekt kihívásait mutattam be. Bevezetésként röviden vázoltam az AQ Anton tevékenységét és piaci helyzetét, valamint az okoskarkötőt, mint divatpiaci high-tech terméket, ennek marketingjét és a kapcsolódó fogyasztói elvárásokat, mivel fontosnak tartom, hogy a dolgozat olvasója rálátást kapjon ezekre, mielőtt a fém és műanyag alkatrészek gyártására irányuló projektet részletesebben bemutatom. A dolgozat fő részében ismertetem magát a gyártási projektet és a benne rejlő kihívásokat, a főbb projekttényzőket állítva fókuszba: a rendelkezésére álló erőforrásokat és azok hasznosulását az előkészítéstől a tervezésen, a humán erőforrás jellemzőin, továbbá az időkezelés és a költségek kérdésein át a termelési tevékenységig, kitérve a ma már nélkülözhetetlen informatikai támogatottságra is. Kiemelkedően fontos volt a költségek vizsgálata, mivel ez mutatja meg, hogy mennyire tekinthető gazdasági szempontból sikeresnek a karkötő alkatrészek gyártása. A projekt egyes aspektusainak bemutatása és elemző áttekintése után összefoglaltam az eredményes megvalósítás jelentősebb kihívásait és ezeket, mint a projekt nyereségességét kockáztató okokat Ishikawa-diagramon is bemutattam, három hatásszinten (alacsony, közepes, magas) rangsorolva. Végül három főbb javaslatot fogalmaztam meg, melyek segíthetik valamelyest a projekt sikeres megvalósítását. Dolgozatom szakmai eredményének lényegében ezeket a javaslatokat tekintem.