Értékből unikát, avagy a magyar tölgyfapadló gyártási folyamata - Mazur Timea
Manapság egyre nagyobb a kereslet a minőségi, egészségre ártalmatlan úgynevezett biopadlók iránt. Az Edelholz Faipari Kft. ezen igényt felismerve alkotta meg természetes olajos tölgyfapadlóit, melyet tömör és három rétegű felépítésben is gyárt. Szakdolgozatomban ezen faipari kisvállalat fapadlógyártási folyamatát mutatom be. A dolgozat szekunder és primer kutatásra épül. A szekunder kutatásban igyekeztem a témában fellelhető szakirodalmat feldolgozni és egy termelő vállalat gyártási folyamatait pontról pontra bemutatni. A primer kutatás a dolgozat fő részét képezi, melyben az Edelholz Kft. SWOT analízis és versenytárs elemzés alapján kerül bemutatásra. Ismertetem a cég termékpalettáját, majd kitérek a legnagyobb árbevételt képező tölgyfapadlók gyártására. A vállalkozás a tömör és rétegelt padlókat különböző formátumokban, dimenziókban, színekben és felületi struktúrákban gyártja. Ez a széles termékpaletta megnehezíti és meghosszabbítja a gyártási folyamatokat, ugyanis sok az átállási idő és a termékek száradási ideje is hosszabb. Értékáramlás térkép segítségével egy kiválasztott padlót, a Barock Vintage White Antik padlót viszem végig a gyártási folyamaton, a megrendeléstől a kiszállításig. Eközben mérem az egyes megmunkálóhelyeken eltöltött és a szállítási időt. A Lean menedzsment rendszerében megismert 7 fő veszteségforrásra is kitérek dolgozatomban. Ezekre a veszteségforrásokra kerestem példákat az Edelholz Kft.-nél, melyeket egy halszálka diagramban összesítettem. A dolgozat záró fejezeteiben a termelésben fellelhető problémákat sorolom fel. - Alapanyag hiány - Bonyolult termékpaletta - Sok egyedi rendelés - Nehézkes információ áramlás - Szakképzett munkaerőhiány - Magas késztermék raktárkészlet Az észlelt problémákra megoldási javaslatokat teszek. A vállalkozás törekszik a folyamatos fejlesztésekre, de ebben a prémium szegmensben a vásárlóknak magas elvárásaik és egyedi igényeik vannak, melyet a cég a fennmaradás érdekében kényszerül elvállalni, így nem tudja megteremteni a termelékenység gazdaságtanában megfogalmazott tömegtermeléssel és alacsony fajlagos költséggel működő sztenderdizálás folyamatát, helyette törekszik a modularizált termelés megvalósítására.