A Zala Megyei Szent Rafael Kórház adósságállományának vizsgálata a 2014-2016-os költségvetési években - Könyves Nikolett
Dolgozatomban a Zala Megyei Szent Rafael Kórház adósságállományát vizsgáltam. A vizsgálatokat során több mutatószámot számszerűsítettem, elemeztem a likviditási mérleget, valamint több ábrával szemléltettem az adósságállomány alakulását, a Kórház által nyújtott adatszolgáltatások alapján. A dolgozatom első részében bemutattam a duális képzés 7 féléve során gyakorlati helyemül szolgáló Zala Megyei Szent Rafael Kórházat. Ebben a fejezetben kitértem az intézmény történetére, feladataira, kapacitás adataira és szervezeti felépítésére. A gyakorlati helyem bemutatása után értekeztem arról, hogy milyen összetett problémákkal küzd a magyar egészségügy. Ezek közül véleményem szerint az egyik legnagyobb akadálya a gördülékeny működésnek az alulfinanszírozottság, ami felgyülemlő adósságállományhoz vezet. Itt érkeztünk el a szakdolgozatom fő témájához, az adósságállomány elemzéséhez. Láthatjuk, hogy a vizsgált időszakban, 2014-2016-os költségvetési években, a Zala Megyei Szent Rafael Kórháznak nagy mértékben sikerült csökkentenie adósságállományát. A 2014-ben növekedő adósságállományt 2015 nyarán sikerült némileg csökkenteni, majd 2016 végén láthattuk, hogy az adósságállomány töredéke az időszak eleji összegnek. A javuló tendenciát alátámasztják a kiszámított mutatószámok is: a likviditási mutatók sokkal kedvezőbb állapotot tükröznek vissza az időszak végén, mint az időszak elején. A javulás okait vizsgálva láthatjuk, hogy az állami segítség, az adósságkonszolidáció szerepe nem elhanyagolható, de az intézmény maga is sok lépést tett annak érdekében, hogy alacsony szinten tudja tartani kötelezettségei, adósságai értékét. A dolgozatom utolsó fejezetében kitértem rá, hogy sajnos a magyar egészségügy helyzete nemzetközi viszonyításban sem mutatkozik jónak, ez is okát adja annak, hogy jelentős fejlesztésekre, beruházásokra van szükség. Végül röviden bemutattam, hogy a Zala Megyei Kórházat milyen projektek érintik a jelenben (napelemek telepítése a belső telephelyen, új tüdőszűrő-készülék és új ultrahang készülékbeszerzése), és hogy milyen fejlesztések vannak a jövőre tekintve tervezetben (egészségfejlesztési iroda kialakítása, hiányszakmák foglalkoztatásának támogatása., napelemek telepítése a pózvai telephelyen).