Edelmann Hungary Packaging Zrt. jövőbeni gépberuházásainak bemutatása és a kiszolgálás színvonalának javítása a vevői igény jobb kielégítése érdekében - Józsa Krisztina
Napjainkat a folyamatos fejlődés jellemzi és ez a vállalatoknál sincs másképp. Az Edelmann Csoport magyarországi telephellyel rendelkező nyomdáját is a folyamatos újítás jellemzi és az elmúlt években beruházások sorozatát hajtják végre eddig sikeres megvalósulásokkal. Ezért is lett dolgozatom fő témája az Edelmann Hungary Packaging Zrt. jelenlegi gépberuházásainak bemutatása, illetve elemzése a kitűzött célok elérése érdekében. Eddig megvalósult beruházásai között tudhatja azt, hogy a zöldmezős beruházás keretében a Ságodi Ipartelep területére költözött 2015 évben, majd a költözés után 2016-ban bevezették az új vállalatirányítási rendszerüket, az SAP-t is. Emellett több, kisebb beruházást is maga mögött tudhat, melyeknek eredménye már a mindennapi gyártásban megmutatkozik. A fejlesztési igények megfogalmazásában sok szempont szerepet játszott. A jövőben szeretnének ismertek lenni a nemzetközi piacon, ebből kifolyólag az exportértékesítést növelni, új piaci szegmenseket és új vevőket megcélozni. A folyamatos marketing újítások pedig igénylik a modern termékeket, amelyeket innovatív gépekkel lehet gyártani. E nézőpontok alapján döntött a nyomda a gépberuházások mellett. Az új telephelyen pedig egy technológiai optimum követelményeinek is megfelelő nyomdát építettek. Emellett az új épület tágas mérete miatt már lehetővé teszi új gépek vásárlását és bevezetését a termelésbe. A gépválasztásokat alapos felmérés előzte meg, ahol figyelembe vették azt, hogy a nyomda a termelékenységét és a kapacitását is növelni szeretné a jövőben, leginkább a gyógyszeriparnak történő gyártás során, így esett választásuk a dolgozatomban részletesen bemutatott nyomógépre és stancoló gépre. A jelenlegi és az új gépekkel bővült géppark összehasonlítását egy 60.000 darabos gyógyszeres doboz megrendelés legyártásán keresztül végeztem, illetve megvizsgáltam az új és a régi nyomógépnél mennyi kieső idővel kell számolniuk. Az új gépek üzembe helyezése nagyban megváltoztatja a termelést. A tervezett kapacitásnövekedések miatt több alapanyagra is szükség lesz. Számszerűsítettem azt, hogy mennyi alapanyagot tárolnak már 90 napon kívül eső időszak óta, illetve ez mennyi költséggel jár. A tervezett költség optimalizálások miatt ennek megoldására a JIT elv alkalmazását elemeztem. A vevőkiszolgálás javulása miatt kitértem arra is, hogy mennyi idővel javul a megrendelések átfutási ideje. Véleményem szerint a vállalat sokkal gyorsabban és pontosabban tudná végezni az üzleti folyamatait, ha EDI rendszert vezetne be és azon keresztül kommunikálna. Segítene a vevőkkel és beszállítókkal való kapcsolattartásban és a számlázás folyamatát is meggyorsítaná. A beruházásoknál nagyon fontos felmérni, hogy megtérül-e a beruházott összeg, illetve mennyi idő múlva, így a nyomógép és a stancoló gép esetében is kiszámoltam ezt. A versenytárssal való összehasonlítást számviteli elemzés alapján végeztem. Több mutató alapján is a zalaegerszegi nyomda legnagyobb versenytársa, az STI Petőfi Nyomda produkálta a kedvezőbb számokat, viszont ez jó viszonyítási alap az Edelmann számára, melyek azok a szempontok, amik alapján fejleszteni kell a céget. A vevőkiszolgálást az OTIF mutatók segítségével mértem fel. Az előző évhez képest jelentős javulást produkált a társaság. A nyomda az utóbbi években nagy változásokon ment keresztül, folyamatosan fejlődött és ez a fejlődés egyre pozitívabb irányba megy. Dolgozatomban végzett számítások alapján én úgy gondolom a gépberuházások jelentősen javítani fogják a vállalat termelékenységét és a nemzetközi piacon is meghatározó szerepet tölthetnek be.