Leltározási tevékenység vizsgálata A Co-op Vasvár Kft-ben kapcsolata a beszámoló összehasonlításával - Hajba Máté
Dolgozatom témájául a szakmai gyakorlatom során foglalkoztató vállalat, a Co-op Vasvár Kft. leltározási tevékenységének vizsgálatát választottam és céljává tűztem ki, hogy átfogóan, leíró jelleggel ismereteket közöljön a leltározási tevékenységről. Dolgozatomban bemutatásra került a foglalkoztató vállalat, a Co-op Vasvár Kft. A vállalkozás több szempontból is fontos a vasvári kistérség számára, hiszen kiskereskedelmi egységei sok településen kizárólagos élelmiszerboltként vannak jelen, valamit munkaadóként is jelentős szerepet tölt be. A vállalat központi irodájának tevékenységét is ismertetem. Dolgozatom logikus felépítése érdekében a bevezető rész után a leltározási tevékenységet elméleti szempontok szerint mutattam be. A bevezetőben megfogalmazottaktól eltérően mélyebben érintettem a leltározás és a készletnyilvántartás módszertanát, amiből több érdekességet mutattam be a nemzetközi online szakirodalom alapján. Bemutatásra került a periodikus leltározási módszer és a ciklikus számolás módszere is. Mielőtt a leltározás gyakorlati képének bemutatására téretem volna, röviden, célratörően ismertettem a leltározás szerepét a gyakorlatban, illetve a konkretizálásra kerültek a bizonyos leltárak konkrét céljai. Ezután dolgozatomban ismertettem a konkrét fizikai leltározás gyakorlatban mutatott képét, először az általános képből kiindulva, majd pedig a vállalatban folytatott munkám során gyűjtött ismeretekre alapozva külön fejezetben írtam le, hogyan is zajlik valójában a leltározási tevékenység a vállalat életében, milyen lépések építik fel a folyamatot egészen a leltár elrendelésétől, annak konkrét eredményéig. Miután elméletben és gyakorlatban is megismerhettük a leltározási tevékenységet, összevetésre került a folyamat eredménye a pénzügyi számvitel legfontosabb kimutatásával, az éves beszámolóval. A leltár, mint kimutatás ugyan is az éves beszámoló legfontosabb eleme, a mérlegbeszámoló alátámasztásának egyik legfontosabb eszköze. Végezetül a dolgozat részeként is önálló áttekintést készítettem, értékeltem munkám eredményét a bevezetőben megfogalmazott célkitűzések függvényében. Visszatekintve munkámat több szempontból is sikeresnek tekintem, hiszen általa hasznos ismeretekkel gyarapodott tudásom, valamint a nemzetközi és hazai szakirodalom segítségével érdekes leíró munka került elkészítésre.