IT Projektek menedzselése nagyvállalati környezetben - Baka András
Az utóbbi években rohamosan fejlődik a körülöttünk lévő világ, különösen az informatika területén. Gondoljunk csak bele, hogy az elmúlt húsz évben mennyit fejlődött az informatika és telekommunikáció világa, és ez a fejlődés nem érte el a csúcsát. Ennek hatására fontossá válik a nagyvállalatoknak is a fejlődés, hiszen enélkül nem tudnak lépést tartani a versenytársakkal és a világgal. A vállaltoknál nemcsak az informatikai részen kell állandóan fejlődniük, hanem a többi területen is, így kerülnek a cégek életébe a különböző projektek, mivel egyszerre nem lehet mindent fejleszteni, mivel nincs meg hozzá a megfelelő mennyiségű erőforrás és tőke. A vállalatok a profit termelésre specializálódnak, és ezt sokszor csak úgy tudják megvalósítani, hogy az egyes feladataikat, folyamataikat folyamatosan fejlesztik, hogy lépést tudjanak tartani a többiekkel, ez az Emerson Process Managemement Magyarország Kft-nél sincs másképp, a cégnél is különböző projekteken keresztül valósulnak meg az egyes fejlesztések. Mivel mindig is érdekelt az informatika világa, és tanulmányaim során gyarapítottam a tudásomat a projektek menedzselésének ismeretével, továbbá a bemutatni kívánt projekt a munkámra is hatással van, ezért választottam szakdolgozatom témájául egy megvalósult IT projekt menedzselésnek a bemutatását. Szakdolgozatom elején röviden bemutattam a projektgazda céget, majd ezután a fejlesztendő folyamatot ismertettem. A fejlesztendő folyamat egy riportolási mód, melyet a cégnél az IT fejlesztő részlege átdolgozott, fejlesztett egy projekt keretében. Szakdolgozatomban a lehetséges fejlesztési módok számbavétele után összevetettem a projektek elméleti elemeit, a gyakorlati megvalósítással. Előfeltételezésem szerint a projekt megvalósítása eltér a valóságban a szakirodalmakban leírtaktól. Az összehasonlítás eredményeképpen beigazolódott az előfeltételezésem. Az összehasonlítás során kiderült, hogy a bőséges szakirodalom átfogja a projekt menedzselésének a teljes folyamatát, viszont a valóság azt tükrözi, hogy bizonyos folyamatok, tevékenységek máshogy jelennek meg, illetve egyes lépések kimaradnak vagy elhanyagolhatóak. Ezek az eltérések több okból adódnak. Egyrészt kutatásom során azt tapasztaltam, hogy a szakirodalmak inkább a beruházási projekteket mutatják be és kevésbé esik szó a fejlesztési projektről. Másrészt a projektek mérete nagyban befolyásolja, a projektfolyamatokat, a cégen belüli kisebb projekteknél nem kell olyan mélyen elemezni a problémát, mint ahogy a szakirodalom bemutatja, mivel a projektben résztvevők valamennyire már ismerik és átlátják az adott problémát, így könnyebb megoldaniuk is. A szakdolgozatom alapján kijelenthetem, hogy a projekt megvalósítása során a projektmenedzserek igyekeznek megfelelni a szakirodalomban leírtaknak, viszont olykor nem minden lépést követnek. Az egyes lépések kihagyásának okai, hogy a szakirodalom nem fedi le az összes projektet, illetve az egyes lépések szükségessége nagymértékben függ a projektcsapattól és a projekt méretétől. Véleményem szerint a sikeres projektmegvalósítás kulcsa a kiemelkedő szakmai tapasztalat, illetve a projekt során felmerülő problémák gyors, és pontos megoldása.