A Zalaco ZRt. vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének elemzése a beszámolók alapján - Horváth Szabolcs
Szakdolgozatom témájának a Zalaco Sütőipari ZRt. vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének elemzését választottam, a 2014-től 2016-ig terjedő időszakra vonatkozóan. A társaság elemzése során bizonyos mutatószámokkal kapcsolatban összehasonlító elemzést is készítettem a "Gróti Pékség" Kft., mint anyavállalat azonos időszaki eredményeivel. Első elemzésen során a Zalaco ZRt. eszközeinek és forrásainak elemzését végeztem el. Mivel a társaság a sütőiparban érdekelt, ezért jelentős tárgyi eszköz igénye van, aminek hatására a befektetett eszközöknek a legnagyobb az arányuk. A tárgyi eszközökön belül is az ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékeknek köszönhető ez a nagy érték, mivel több üzemmel is rendelkezik a vállalat. A forrásoknál jegyzett tőke emelés történt az időszak során, aminek köszönhetően kisebb változás történt a saját tőkén belüli eloszlásokban, de a kötelezettségek növekedésének hatására nem befolyásolta jelentősen a további részarányokat. A tőkeszerkezeti mutatók értékéből kiderül, hogy a vállalat nem képes gyarapítani a vagyonát saját forrásból. A vagyonfedezeti mutatókból látható, hogy a saját tőke, illetve a saját tőke hosszú és hosszú lejáratú kötelezettségek együttesen sem teszik ki a befektetett eszközök összegét a 3 év során. A következő fejezetben a pénzügyi helyzetet vizsgáltam, azon belül is az adósságállomány, rövid távú likviditás, valamint cash flow kimutatás alakulását. Itt már összehasonlító elemzéseket végeztem, ahol az anyavállalat azonos időszaki eredményeivel hasonlítottam össze leányvállalatát. Az adósságállomány mutatói alapján megállapítható, hogy a "Gróti Pékség" Kft. főképp saját tőkéből gazdálkodik, mialatt leányvállalata bátran használ idegen forrásokat. A likviditási mutatók tekintetében jelentős különbség lelhető fel a két vállalkozás között. A leányvállalat mutatói az időszak során fejlődésen mentek keresztül, és a végére elérték az elvárt értékeket. Az anyavállalat ezzel szemben jelentős lemaradással rendelkezett. Ez visszavezethető arra, hogy a rövid lejáratú kötelezettségek, és forgóeszközök között jelentős különbség található. A cash flow kimutatás vizsgálata során is látható, mint ahogy a többi pénzügyi mutató esetében, az anyavállalat kismértékű fejlődése meg sem közelíti a leányvállalat mutatóinak javulásának mértékét. A következő fejezetben a jövedelmezőség elemzését végeztem el. A 2014-es év kimagasló volt közel minden mutató értékét tekintve a Zalaco Zrt.-nél. 2015-ben jelentős csökkenés történt, melynek elsődleges oka a vállalat bővülése. Az utolsó évben már javulás látható. Az anyavállalat ezen értékei közül kimagaslik a 2014-es év olyan mutatói, melynek számításában szerepelnek az adózás előtti, vagy az adózott eredmény, mivel az eredményt jelentősen befolyásoló osztalékot kapott a vállalat az év során. Dolgozatom utolsó részében a két vállalkozás gazdasági hatékonyságára kiterjedő összehasonlító elemzését végeztem el. A hatékonyság alakulását figyelembe véve a leányvállalat értékeiben fejlődés vehető észre, míg anyavállalatánál kisebb csökkenés. Ezen kívül az is látható, hogy Zalaco ZRt. jóval meghaladja a "Gróti Pékség" Kft. ezen időszaki értékeit. A komplex mutató mindkét vállalat esetében elmarad az elfogadható mértéktől. A parciális mutatókon belül az előmunka-hatékonyság esetében az anyavállalat jobb eredményt ért el, még annak ellenére is, hogy a leányvállalat bruttó, valamint nettó termelési értékei jelentősen nagyobb összeget mutatnak. A bérhatékonyság tekintetében a Zalaco ZRt.-nél nagymértékű csökkenés történt, mely köszönhető a bérköltség, valamint személyi jellegű ráfordítások összegének emelkedésének. A "Gróti Pékség" Kft. ezen mutatók értékeinek minimális csökkenésének ellenére is 2015-ben, illetve 2016-ban közel azonos eredményt ért el, mint leányvállalata. Eszközhatékonysági mutatók számítása során megállapítható, hogy az anyavállat kedvezőbb értékeket mutat, mely visszavezethető tárgyi eszközök, valamint készletek jelentősen kisebb értékeire leányához képest. Utoljára pedig a termelési költségszint alakulását vizsgáltam. Ennek során kiderült, hogy mindkét vállalat esetében jelentős befolyással bír az anyagköltség, valamint a személyi jellegű ráfordítások mértéke, de így is mindkettő vállalkozás termelési költségszintje a kedvező értékhatáron belül találhatók. Összeségében megállapítható, hogy a Zalaco Zrt. tekintetében 2015-ben kisebb visszaesés történt a számított mutatók többségében, melynek fő oka a vállalat bővülése volt, viszont 2016-ban már javuló tendencia volt látható. A "Gróti Pékség" Kft. azonos időszaki mutatók tekintetében legtöbb esetben elmaradt leányvállalatától, illetve nagyrészt mindössze minimális változásokat lehetett felfedezni. Végezetül viszont megállapítható, hogy összeségében mindkét vállalat fejlődésen ment keresztül a vizsgált időszak során.