A Győrvári Kaczor Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolója alapján - Baumgartner Klaudia
Szakdolgozatomban, Vasvár egyik kiemelkedően működő könyvelő irodájának, a Győrvári Kaczor Kft.-nek vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetét vizsgáltam három üzleti év vonatkozásában. Az elemzés során a vállalkozás beszámolóit használtam, hogy minél pontosabb képet kapjak a gazdasági társaság helyzetéről. Természetesen segítségemre volt több szakirodalom is. Az első fejezetben bemutattam nagyvonalúan dolgozatom felépítését, majd a második fejezet a Győrvári Kaczor Kft. kialakulásáról, fejlődéséről, illetve tevékenységi köreiről szólt. A vállalkozás mérleg és eredménykimutatása előtt, bemutattam a magyar számviteli politika szabályait. Ezen belül részletes bemutatásra kerültek az egyes mérlegtételek értékelésének szabályai és vállalati előírásai. A társaság részletes elemzését, a cég vagyoni helyzetének elemzésével kezdtem, az eszközök és források összetétel vizsgálat segítségével. Az eszközön belül a befektetett eszközök képviselik a nagyobb részt, ez magyarázható a tárgyi eszközök illetve a beruházások emelkedésével. Forgóeszközök között jelentős a követelések értéke. A mérleg forrás oldalán a saját tőke aránya magas. Ezen belül is a vállalkozás eredménytartaléka növekedik évről évre, ami kedvező változást mutat. 2016-ra a cég hosszú rövid lejáratú kötelezettség az ötszörösére emelkedett, ami a beruházási hitel felvételével magyarázható. A vagyonfedezetségi mutatónál kiderül, hogy a vállalkozás saját tőkéje 2014-ben és 2015-ben fedezetet nyújt a befektetett eszközök állományára. Viszont 2016-ban a társaságnak szüksége van külső segítségre, mivel a saját tőke nem fedezi 100 %-osan a befektetett eszközök arányát. A tőkeszerkezeti mutatók javítását segítené, ha a vállalkozás csökkentené a kötelezettségeit, vagy nagyobb mértékű eredmény elérését célozná meg. A dolgozatom következő részében a vállalkozás pénzügyi helyzetét elemeztem, adósságszolgálati illetve rövid távú likviditási mutatók segítségével. Az adósságszolgálati mutató esetében 2016-ban volt ugrásszerű növekedés. A mutató növekedésénél szem előtt kell tartani a jövőbeni lehetséges likviditási nehézségek kockázatát. A két legfontosabb likviditási mutató (likviditási ráta, likviditási gyorsráta) alapján elmondható, hogy a vállalat ezen mutatók alapján likvidnek tekinthető. A társaság cash flow kimutatását különböző mutatószámok segítségével végeztem. A következő lépésként a vállalkozás jövedelmezőségi helyzetét vizsgáltam a vállalkozás eredménykimutatásának segítségével. A jövedelmezőségi helyzet vizsgálata során több eredménykategóriát érintettem, mely pontosabb képet mutat. A forgalomarányos mutatók számításánál megfigyelhető a romlás, ami az üzemi (üzleti) tevékenység csökkenésével magyarázható. A hatékonyság vizsgálata komplex és parciális hatékonysági mutatók segítségével történt. A komplex hatékonysági mutatójának értéke csökkenő tendenciát mutat. A mutató értékei 2014-ben és 2015-ben 100 % feletti értéket mutat, majd 2016-ban 100 % alá esik, oka a beruházás volt. A parciális mutatók közül a bérhatékonyságot emelném ki, mivel a bérhatékonysági mutató kiszámításával megtudható, hogy a vállalkozásnál kifizetett bérrel mekkora új értéket lehet létrehozni. A mutató értékei jelentősen meghaladják a 100 %-ot, és még növekedés is látható. Következő lépésként az eredmény alakulását vizsgáltam. A Győrvári Kaczor Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetének vizsgálata után megállapítható, hogy egy stabil, modern, dinamikusan fejlődő vállalkozás. A vállalkozás célja, a régió egyik legjobb könyvelő irodája, mely érdekében a vezetés és a munkavállalók mindent megtesznek.