A kontrolling szerepe az Audi Hungaria Zrt. általános beszerzésének folyamataiban - Katnin Anita Erzsébet
Zárásként szeretném röviden összefoglalni azokat az információkat, melyekkel az egyetemi tanulmányaim, a gyakorlati helyemen töltött tevékenykedéseim során szereztem, a szakirodalmakból kapott ismeretekkel együtt. Az Audi Hungaria Zrt. beszerzési osztályához csatlakozva lehetőségem nyílt arra, hogy betekintést nyerjek az ott zajló folyamatokba, megismerkedjek a beszerzéssel, mint gyakornok. Munkám során megismerkedhettem és alkalmazhattam az SAP rendszerét, valamint az SRM rendszert, mely programokat többször is megemlítettem a szakdolgozatom során szemléltetésem tárgyaként. Szakdolgozatom első fejezetében ismertettem az Audi AG nagyvállalatot, annak alapításától elindulva. Ezt követően az Audi Hungaria Zrt.-ről írtam röviden. A második fejezetben taglaltam az Audi Hungaria Zrt. történelmi múltját. Fontosnak tartottam ezt bemutatni évekre bontva, hogy szemléltethessem a vállalat lépésről lépésre történő fejlődését. A harmadik fejezetben mélyrehatóbban ismertettem a cég gazdasági hátterét az általam alkalmazott STEEPLE elemzéssel, hogy betekintést nyerhessünk a vállalatot körülvevő környezetbe is. A negyedik fejezetben a kontrolling fogalmával ismerkedve, a szakirodalmat felhasználva igyekeztem megalapozni a szakdolgozatom témáját. Az ötödik fejezetben már a beszerzésről szerzett ismereteket írtam le, szintén abból a célból, hogy a kontrolling mellett a beszerzés fogalmát is tisztázzam. A hatodik fejezetben még mindig a beszerzésről van szó, a lényegesebb fogalmakra hívom fel a figyelmet ezzel a fejezettel. A hetedik fejezetben az Audi Hungaria Zrt. beszerzési osztályát írtam le, annak felépülését, tevékenységi köreit részletezve. A nyolcadik fejezetben pedig az Audi Hungaria Zrt. beszerzési osztályát mutattam be a különböző területeket elkülönítve egymástól. A kilencedik fejezetben feltártam a kontrolling és a beszerzés kapcsolatát, a tízedik fejezet előszobájaként. A tízedik fejezetben látható lényegi munkám, melyben az SRM rendszerén keresztül betekintés nyerhető a beszerzés és a kontrolling közös munkájába. Felhívva a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a két osztály együttműködése. A tizenegyedik fejezetben - melyet a dolgozatom záró akkordjának neveznék – egy konkrét példán keresztül hívom fel a figyelmet a folyamatok optimalizálásának szükségességére. Javaslattételem a vállalatnál tanultakra alapozva írtam le, hogy a továbbiakban ezen a módon megkönnyíthetnék és rugalmasabbá tehetnék az engedélyezési folyamatokat.