A „Smart City" zalaegerszegi fejlesztési lehetőségei - Bogár Adrienn
Szakdolgozatom témaválasztása több okra is visszavezethető. Napjainkban különösen tapasztalható az, hogy a technológia fejlődése rohamos ütemben felgyorsult, és a gazdasági előnyökhöz és a fenntarthatóság biztosításához az innovatív és kreatív megoldások járulnak hozzá leginkább. A fejlett világ országaiban élők számára az elektronikus készülékek és az internet együttesen való használata már a mindennapjainak részévé vált. Ezen eszközök segítségével a kommunikáció lehetősége már mindenki számára elérhetővé, így korlátlanná vált. Az internet és az elektronikus készülékek használata során nagy mennyiségű adat és információ kezelése és feldolgozása nem csupán kulcsfontosságú, hanem nagyon hasznos is lehet a társadalom számára, ha azt a megfelelő módon teszik. Szakdolgozatom témaválasztásánál az infokommunikációs téren is egyre fejlődő világon és társadalmon kívül különösen motiváltak a tanulmányaim alatt megszerzett európai uniós és menedzsment ismeretek, illetve annak fontossága és hasznossága Zalaegerszeg Megyei Jogú Város mindennapi életben. A projektmenedzsment tevékenységgel munkám során nap, mint nap találkozom, emiatt fontosnak tartottam, hogy szakdolgozatomban a tanulmányaim során megismert és a munkám során tapasztalt tudáson felül, további információkat szerezzek ebben a témában. Dolgozatom megírása során a Smart City előzményeinek és legfőbb fogalmainak bemutatása után a projekt és programmenedzsment fogalmait mutattam be, valamint az Európai Unió fontos szerepére is kitértem. Szakdolgozatom egyik fontos fejezete a hosszútávú célok megfogalmazása volt, melyet a bevezető idézetben megfogalmazott folyamatosság és jövőbe tekintés miatt tartottam és tartok különösen fontosnak. Dolgozatom bemutatja Zalaegerszeg város helyzetértékelését programmenedzsment köntösben is, hiszen ebben a részben a Projekt Ciklus Menedzsment módszertanát alkalmazva azt vizsgáltam, hogy az egyes uniós fejlesztési projektek milyen szinergikus hatásokat generálnak Zalaegerszeg Megyei Jogú Város fejlődésében. Dolgozatom zárásaként megállapítom, hogy a város életében nagyon fontos szerepet játszik az Európai Unióhoz való Magyarországi csatlakozás. A csatlakozás pozitív hatásaként az Európai Uniós projektek megvalósítása nagyban hozzájárul Zalaegerszeg városának fejlődéséhez. Szakdolgozatom zárásaként a magyarországi és nemzetközi kitekintés következtében, a primer és szekunder kutatás eredményét összegeztem. Fontosnak tartottam dolgozatom elkészítése során, hogy a szakirodalom és a jogszabályok megismerésén túl interjút is készítsek olyan személyekkel, akik aktívan foglalkoznak a témával. Interjú kérdéseim alapján két hipotézist fogalmaztam, meg, melyből első hipotézisem arra irányult, hogy a Smart City fogalmának meghatározásában közös elemek fellelhetők, bármilyen mélységben foglalkozik az adott szereplő a Smart Cityvel. Az interjúban kapott válaszokat halmazelmélet módszerével dolgoztam fel, melynek eredményeképp döntöttem hipotézisem elfogadásáról. Mindkét interjú alanyom szerint Smart Cityről akkor beszélünk, ha a város működése gazdasági szempontból fenntartható. Második hipotézisem felállítása a Smart City jövőjének vizsgálatához kapcsolódik, mely szerint a Smart City jövőjének tényezőit a különböző szakértők többségében azonos elemekkel határozzák meg. A interjúkérdések alapján első lépésben a Smart City kitörési pontjainak tényezőit és a jövőkép vonatkozásában megfogalmazott elemeket azonosítottam be a kapott válaszok alapján. Eredményképp hipotézisemet elvetettem, mivel az okos szolgáltatásból elindulva más-más pozitív következmények bekövetkezésére lehet következtetni a Budapesti Smart City programot ismerő, nemzetközi viszonylatban elismert fejlesztési igazgató és a Zalaegerszegen Smart City programba bevont önkormányzati képviselő válaszai alapján. A bevezetésben megfogalmazott felvetésemre, miszerint a smart city program hozzájárul Zalaegerszeg város versenyképességének növeléséhez a szakdolgozatban bemutatott eredmények alapján egyértelmű választ kaptam.