Az általános költségek felosztásánál jelentkező kihívások egy controller számára - Czipp Viktória
A controlling lelke tulajdonképpen a terv és tényadatok összehasonlítása, pontosabban az eltéréselemzés, a szervezet információ igényének kielégítse, a menedzsment támogatása a döntéshozatalban, ezáltal a vállalat hatékonyságának a növelése. Controlling egy olyan terület, amiben a dolgozó folyamatos kihívásokkal találkozik. Egy controllernek ismernie kell a vállalat osztályainak a tevékenységét, folyamatait. Controlling az egész vállalat működését átölelő egység, amiben a működő osztályokkal szorosan együttműködve végzi a mindennapi tevékenységét. Jelenleg egy multinacionális vállalat controlling osztályán dolgozom, a szakdolgozat témaválasztásnál nem volt kérdéses számomra a témakör. Feladatköröm jelentős részét az általános költségek irányítása teszi ki. Mivel a választott cég egy amerikai tőzsdén jegyzett vállalat, ezért a befektetők számára tájékoztatásként szolgáló vezetői számvitel szerinti eredménykimutatást, beszámolókat az US GAAP szerinti számvitel szerinti készíti el, ezért az általános költségeket is eszerint kategorizálom. Mindazonáltal kitérek arra is, hogyan kapcsolódik össze a magyar számvitellel az amerikai számvitel, a gyakorlatban milyen kapcsolatrendszer alakult ki, hogy a magyar számviteli törvényeknek is megfeleljen a vállalat. Szakdolgozatom során betekintést nyújtok az olvasónak a controlling világába. Szakirodalom feldolgozásával az általános elméleti ismereteket kifejtem, majd a controllingban rejlő kihívásokat és rejtelmeket boncolgatom. E területen az általános költségfelosztást ragadom meg, mint konkrét tevékenységet a területen belül. Ez a folyamat közel áll hozzám, átfogó tudást szereztem a tevékenységről. A vállalat működése során a költség felosztásban rejlő hibákra keresek megoldást. Hogyan lehet a költségfelosztást manipulálni? Hogyan tudjuk bizonyos termékeket alul, illetve felülterhelni? Dolgozatomban arra keresem a megoldást, hogyan lehet ezt a folyamatot javítani. Milyen hibák merülhetnek fel az általános költségfelosztásban? Kutatásom során, szeretnék kitekintést nyerni más vállalatoknál működő költségfelosztási módszerekre. Összehasonlítva az általam használt folyamattal, következtetést vonok le a folyamatok eredményességéről. Továbbá más vállalatnál alkalmazott praktikák beépítése a rendszerünkbe megoldást jelenthet a pontatlanságokra. Bob Gass-t idézve: „Általában csak akkor jövünk rá, hogy képesek vagyunk változni, amikor rá vagyunk kényszerítve a változásra! Azért, mert kényelmesebbnek találjuk a régi problémákat, mint az új megoldásokat.” (Bob Gasstól idézet) Munkám során tapasztaltam ezeket a pontatlanságakat. Igyekeztem a vezetőség törekvéseit maximálisan támogatni és új technikai megoldásokat bevezetni, hogy az allokációs folyamat maximálisan megfeleljen az elvárásoknak a lokális riportjainkban. Az új módszer kivitelezésében aktív szerepet vállaltam, hiszen szerves részét képezi a napi teendőmnek az általános költségek nyomon követése, ellenőrzése és a vevőkre való allokálására. Szakdolgozatomban egy olyan témát dolgoztam fel, amely az olvasók többségének ismeretlen terület egy vállalat működése során. Igyekeztem ezt a módszert a tanulmányaim alatt szerzett tudás alapján elemezni és az olvasó számára bepillantást nyerni a működésbe. Bízom abban, hogy szakdolgozatom örömet nyújtott az olvasónak.