Pénügyi kontrolling a kis-és középvállalati szektorban - Zsankó Viktória
A kis- és középvállalati szektorban működő cégek esetében a nyereségorientált működést biztosító megfelelő információs rendszer működtetése nem minden esetben valósul meg. A szektor vállalatai elsősorban a termelésre, értékesítésre fókuszálnak a profit elérése érdekében, továbbá szerepet játszhat a munkaerő-, idő-, és/vagy kapacitás hiánya is. Probléma az is, hogy egy nagyobb vállalkozásnál kialakított kontrolling rendszer az ott kialakított formában nem alkalmazható egy méretében, szervezeti rendszerében, vezetői kultúrájában stb. is eltérő vállalkozási szegmensben működő cégnél. A kontrolling rendszer felépítésére, működtetésére vonatkozó gyakorlatok megfelelő adaptálására van szükség, adott vállalkozásra nézve pedig testre szabottan működtethető. A fejlődést szem előtt tartó vállalkozások esetében egyre inkább előtérbe kerül egy megfelelő információs háttér szükségességének igénye, ennek érdekében a megalapozott üzleti, stratégiai és operatív döntésekhez egy megfelelően működtetett vezetői számviteli információs rendszer kialakítása láthatja el ezt a szerepet. Kutatásom célja, hogy empirikus elemzésemben egy zalaegerszegi kis-, és középvállalati szektorban működő cég példája segítségével igazoljam, hogy a pénzügyi kontrolling tevékenységre, eszközeire ebben a szektorban működő vállalkozásoknak is szükségük van, és az hozzájárul a működés hatékonyságához. A pénzügyi kontrolling rendszer fogalmi köre, feladatai, tevékenységi köre, szerepe és hasznossága, illetve eszközrendszerének bemutatását követően a kis-, és középvállalkozási szektorban működő vállalkozások helyzetelemzését végeztem el, fókuszálva a nagyvállalatokkal szembeni eltérések és hasonlóságok kiemelésére, és a pénzügyi területet érintő sajátosságokra. A kutatás e területen kiterjed a kkv szektor és a kontrolling rendszer működtetése közötti viszony, a jelenleg alkalmazott gyakorlatok feltárására. Vizsgálatomnak gyakorlati szempontú, empirikus megközelítéséhez egy kkv szektorban működő termelő tevékenységet végző társaságon keresztül mutatom be a pénzügyi kontrolling rendszer kialakításának szükségességét, hatását a gyakorlatban, mely előzetes hipotézisem szerint a cégvezetés számára előnyt jelent az átfogó működés irányításához, a működést irányító döntések hatékonyabb meghozatalához. Kutatásom eredményeképpen a pénzügyi kontrolling rendszer társaságon belüli működtetésére, az alkalmazandó eszközrendszerre vonatkozóan javaslatot teszek, és a működés hatékonyságának javulására vonatkozó várható hatást vizsgálom. A hazai és nemzetközi gyakorlatban megfigyelhető mutatók figyelembe vételével, valamint a vállalat sajátosságait szem előtt tartva alakítottam ki az eszköztár elemeit. Az így létrehozott rátákat összevettettem a szakirodalomi ajánlásokban szereplő elemzésekkel, majd hasonlóságokat és eltéréseket állapítottam meg, mind az általam kialakított, mind a hazai és nemzetközi viszonylat tekintetében. Végül az operatív működtetésre vonatkozóan fogalmaztam meg javaslatokat. A kutatásom során elvégzett elemzések, számítások alapján megállapított következtetések alátámasztották az előzetes hipotézisemet, azaz, hogy a pénzügyi kontrolling rendszer működtetése a kis-, és középvállalatok esetében hozzájárul a működés hatékonyságának növeléséhez.