A logisztika szerepe a fesztivál szervezés gyakorlatában - Kelemen Attila
„Felgyorsult az életünk. A gazdasági verseny ma főként az IDŐ síkján zajlik. Ha gyorsabb vagy, nyersz! A logisztika középpontba kerülését is a modern gazdaság működésének elengedhetetlen feltétele, a versenyben maradás kényszerítette ki, amely célját csak úgy érheti el, ha gyorsan kielégíti a vevői igényeket, maximálja a minőséget és minimalizálja a költségeket.” (Prof. Dr. Szegedi Zoltán 2012. 25. oldal) A téma aktualitását adja, hogy napjainkban az emberek szórakozási szokásai között kiemelt szerep jut kulturális, zenés-táncos, szabadtéri rendezvényeknek, fesztiváloknak. Nem véletlen, hogy a közgazdaságtannal, azon belül a szolgáltatásmarketinggel és eseménymarketinggel foglalkozó szakemberek kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a rendezvényszervezés fejlesztésének, oktatásának. Diplomamunkám elsőfélében bemutattam a munkahelyemet, a Kvártélyház Szabadtéri színház Kft-t, melynek elsődleges feladatait tekintve a régióban egy kiemelt kulturális és turisztikai szolgáltatásokat nyújtó cég. A versenyszférában pedig egy meghatározó rendezvényszervező vállalkozás, ahol kiemelt szerepe jut a frontvonal menedzsmentnek. Feladatai között szerepel az Egerszeg Fesztivál megszervezése. A rendezvényszervezés összetett folyamat, különösen, ha több helyszínes szabadtéri programról van szó. Ilyenkor nagy mennyiségű anyagmozgatásra, energiaáramlásra kerül sor viszonylag rövid idő alatt, amelyek mögött jelentős pénzmozgás van, s ez komoly költségkalkulációk igényel. Ezért a logisztika alapszabályai és a rendezvényszervezői feladatok alapelvei közt párhuzam húzható. Ezen állítást a dolgozat első félében, a logisztikai és a rendezvényszervező szakirodalmak erre vonatkozó tartalmával vizsgáltam. Miszerint a rendezvényszervezés marketing szempontból az eseménymarketing eszköze, melynek lényege, hogy olyan élményt szolgáltasson a fogyasztóknak, amelyeket - tudat alatt - összekapcsol az esemény által reklámozni kívánt termékkel. Ennek a kivitelezési feladataival már foglalkozik a logisztika egyik válfaja, a szolgáltatás logisztika, ami párhuzamot von az élményt nyújtó szolgáltatások és a termelés során előállított termékek között. Ebből kiindulva a dolgozatomban összekapcsoltam a fesztiválszervezési feladatokat a logisztika tudománnyal, részletesen megvizsgálva, bemutatva munkálataink folyamatait, feltárva kollegáim és üzletfeleink tapasztalatait, hogy átfogóbb képet kapjak a saját tevékenységem hátteréről. Sorra vettem a cégünk Egerszeg Fesztiválhoz kapcsolódó feladatait, a rendezvényszervezés struktúráján keresztül, a tervezési folyamatoktól, az utómunkálatokig. Megvizsgálva a munkálatok szűk keresztmetszeteit, igyekeztem választ adni az információáramoltatás, az eszközbeszerzés, a munkaerő választás nehézségeinek kiküszöbölésére, valamint a befektettet idő és energia hatékonyabb felhasználására. Az összeszokott rendezvényszervező csapat közös erővel, tapasztalatcserével, gyakorlati eszközökkel, törekszik arra, hogy a tervezések során pontosítsa és lerövidítse a szállítási határidőket, csökkentse a feladatok közötti átfutási időt és a kapacitásainak terhelését, optimalizálja az eszközkészletét. Ettől lehet, hogy a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. nem csak a 18. századbéli komoly katonai logisztikai központi feladatot ellátó névadó épületében kapcsolódik e tudományhoz, hanem munkafolyamatainak szerves része a pontos logisztikai tervezés.