Az ASP rendszer előtti alkalmazások és az ASP rendszer összehasonlítása - Juhász Anett
A szakmai gyakorlatomat a Zalaszentgróti Közös Önkormányzati Hivatalnál tölthettem, ahol megismerkedhettem az önkormányzat munkáját segítő alkalmazásokkal. A szakdolgozatom nagy részét ezeknek az önkormányzati szoftvereknek a főbb vonásainak való bemutatása alkotja. A szakdolgozatom elején röviden ismertetem egy önkormányzat felépítését, és tevékenységét, majd ezt követően a Zalaszentgrótik Közös Önkormányzati Hivatal rendszerét és főbb tevékenységeit mutatom be. Ezt követően az információs rendszer fontosságát emeltem ki, majd az ehhez kapcsolódóan az alkalmazott programokra tértem ki. A Zalaszentgróti Közös Önkormányzati Hivatal tevékenységét eleinte hat különböző program segítette, melyek szigetrendszerként funkcionáltak. A szigetrendszerek egy-egy részterületet ellátó önálló, a többi programtól független szoftvert jelent, és az alkalmazások közötti kommunikáció nem valósul meg teljes mértékben. Így szükségessé vált az önkormányzat teljes tevékenységét átfogó integrált alkalmazásrendszer, mely a 257/2016 (VIII.31.) kormányrendeletben előírt ASP rendszer felel meg. A korábbi alkalmazások tevékenységüket figyelembe véve összehasonlíthatók az ASP szakrendszereivel. Korábban iratkezelési feladatokat ellátó IRKA iratkezelő rendszer funkcióit tekintve az ASP iratkezelő rendszernek felel meg. Migrációra, vagyis az adatok átmásolására volt ugyan lehetőség, viszont egyszerűbb megoldásnak bizonyult „tiszta lappal” történik meg az alkalmazás bevezetése. Az ASP Iratkezelő szakrendszer viszont integrációban áll a többi szakrendszerrel. A hagyatékkal kapcsolatos ügyeknek korábban nem valósult meg a gépen való nyilvántartása, ezért az ASP hagyaték leltár szakrendszer ebben különösen „segítséget nyújt”. Korábban a kereskedelmi tevékenységek nyilvántartása az országos Kereskedelmi Nyilvántartási Rendszerben történt, mely teljesen függetlenül működött a többi programtól, így az ASP Ipar- és Kereskedelmi Szakrendszere a különböző kereskedelmi egységek nyilvántartása mellett együttműködik az Iratkezelő szakrendszerrel és az Ügyintézési Portálrendszerrel is. A gazdálkodási, pénzügyi és számviteli tevékenységek lebonyolítását a Zalaszám Informatika Kft által kifejlesztett OrganP Költségvetési Integrált Gazdálkodási Rendszer látta el, és ez a modulokból felépülő alkalmazásrendszer megfeleltethető az ASP gazdálkodási szakrendszerének, mely szintén teljes körűen ellátja az önkormányzat gazdálkodási tevékenységét, és integrációt valósít mg az Ingatlan-vagyon kataszter szakrendszerrel, Iratkezelő szakrendszerrel, Ügyintézési portál rendszerrel és Adó szakrendszerrel. A KATAwin Ingatlanvagyon kataszterben, egy DOS alapú programban valósult meg az ingatlanvagyon nyilvántartások, míg az ASP Ingatlan-vagyon kataszter egy grafikus, modernebb környezetben segíti az adatrögzítést és megvalósul más szakrendszerekkel való kommunikáció. Az adózási ügyek lebonyolítása kezdetben az ONKADO rendszerben történt, mely nem állt kapcsolatban a többi programmal, viszont a rendszerben létrehozott határozatok iktatásához jelentős több idő- és munkaráfordítás lett volna szükség, ezért frissítéskor megjelent egy újabb funkció, amely az ONKADO rendszert kapcsolja össze ASP iratkezelő szakrendszerrel. Az ASP Önkormányzati adórendszer az Iratkezelő és Gazdálkodási szakrendszerrel áll integrációban. Az ASP rendszeren belül új rendszereknek tekinthetőek az Ügyintézési- és Települési portálrendszer. Az előbbi az ügyfeleknek készült honlap, ahol igénybe vehetők, elindíthatók a különböző ügyek egy-egy űrlap megfelelő kitöltésével meggyorsítva ezáltal az ügyintézést. A Települési portálrendszer pedig az adott településsel kapcsolatos fontosabb önkormányzati döntéseket és lakosságot érintő fontos információk közlését „közli”. Az ASP keretrendszer pedig egységbe foglalja ezeket a rendszereket, ezen a felületen valósul meg bejelentkezés is. Az ASP rendszer lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb információ-áramlást. Kommunikációt létesít a különböző szakrendszerek között. A rendszer a korábbi hiányosságokat, az integrációból fakadó problémákat oldotta meg. Az ASP rendszer elhozta azt a pozitív változtatást, mely összefogja az önkormányzat sokféle tevékenységét egyetlen egységes rendszerbe.