König Maschinen Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolója alapján - Vámos-Bozsányi Aliz
Szakdolgozatom témájaként a König Maschinen Sütőipari és Gépgyártó Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének elemzését választottam a 2012-2016 időintervallumban. A cég sütőipari termékek gyártásával foglalkozik Vas megyében, azon belül is Celldömölkön. Az elemzést a mérlegek, az eredménykimutatások és a kiegészítő mellékletekkel végeztem. A Kft. által előállított termékek 80%-ban exportra gyártja, többségében nagy volumenű gyártógépsorokat szerelnek össze, amelyre hazánkban nincs nagy kereslet. Hazai piacra is gyárt termékeket, a kisebb pékségekben ezek is megtalálhatóak. A vállalat komplex elemzését a vagyoni helyzetelemzéssel kezdtem el, amely az eszköz és forrás összetétel vizsgálatával kezdődik. A társaság fő tevékenységéből következik, mivel egy termelő cégről beszélünk, hogy a tárgyi eszközök értéke a legmeghatározóbb, azon belül is az ingatlanok valamint a műszaki gépek, berendezések. A forgóeszközök között a készletek értéke jelentős, azon belül az anyagok valamint a késztermékek értéke. Nem meglepő hiszen a gépek összeszereléséhez raktározni kell a megfelelő anyagokat, valamint a már elkészült gépeket a késztermékek közé vezetik fel. Ezt követően a vagyoni fedezettséget elemeztem, a befektetett eszközök fedezetét valamint a nettó forgótőke alakulását. Mindekét mutatóba volt visszaesés, de összességben jónak minősítettem az értékeket. Majd a tőkeszerkezete vizsgáltam, az első mutató amit megnéztem a tőkeellátottsági mutató, amely értékei elfogadhatónak tekinthető, a 2016-os beruházás miatt volt kiugrás, de ez teljesen normálisnak tekinthető. Az idegen tőke aránya a saját tőkéhez viszonyítva 40% körülinek mondható, amely egy ekkora méretű cégnél nem mondhatnám negatívumnak. A következő fejezetben a pénzügyi helyzetét elemeztem, többek között megvizsgáltam az adósságállományát, a likviditását, valamint a cash-flow kimutatását. Az adósságállomány alakulása 2015-ig kedvező, majd a nagy összegű exim hitel felvétele után ez az érték megugrott, amely teljesen normálisnak mondható. A vállalat adósság állománya jelenleg 30% körül mozog. A következő lépésben a likviditási mutatókat elemeztem, amely értékek a hitel felvételt megelőzően normálisnak tekinthető majd azt követően sincs likviditási problémája. A forgóeszközök értéke jóval meghaladja a kötelezettséginek értékét, amely arra enged következtetni, hogy a szabad pénzeszközei teljes mértékben fedezik a kötelezettségeit a vállalatnak. Ebből következik, hogy a pénzügyi helyzete stabil. Az utolsó nagy fejezetben az eredménykimutatásokat vizsgáltam, azon belül először a jövedelmezőséget, majd a hatékonyságot. Megvizsgáltam, hogy a vállalat tevékenysége mennyire eredményes, hogyan alakul az árbevétele, amely a vizsgált időszakban folyamatos növekedésben van. A hatékonyság vizsgálatánál a bruttó termelési érték folyamatosan növekszik, amely szintén eredményességre utal. A nettó termelési érték a vizsgált öt évben, az első vizsgált évhez viszonyítva megduplázódott, amely szintén pozitívan értékelendő. A komplex hatékonysági mutató az erőforrások felhasználásának hatékonyságát mutatja. Ez a mutató az adott vállalat fejlődésének mérésére szolgál. Itt javulás látható, de csak a nem haladta meg az elvárt értéket, amely azt jelenti, hogy a vállalat erőforrásaihoz kapcsolódó hozamelvárások nem teljesültek. Az utolsó záró részben a nagy összegű beruházási és fejlesztési hitellel kapcsolatban néztem meg a hitelbírálati feltételeket. Összességében megállapíthatom, hogy a König Maschinen Sütőipari Gépgyártó Kft. működése stabil és eredményes, remélhetőleg a jövőben az igénybe vett fejlesztéseket hasznosítani tudja, amely az elkövetkező beszámolókban majd láthatóvá válik.