A Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft. vagyoni-, pénzügyi-, jövedelmi helyzetének elemzése a beszámolók alapján és a vállalatértéknek a megállapítása - Budai Benjámin
A szakdolgozat egy alapvetően külső mérlegelemzésnek tekinthető munka, amely megbízható és valós összképet ad a Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft. vagyoni-, pénzügyi-, valamint jövedelmi helyzetének bemutatására, illetve kísérletet tesz annak üzletértének a megbecslésére két módszer által is. A szakdolgozat első fele egy alapvető elméleti áttekintés, amely az elemzés, valamint az üzletértékes témakörét igyekszik áttekinteni, illetve bemutatni azokat az értékelési elveket, illetve eljárásokat, amelyeket a szakdolgozat második, gyakorlatias felében használódnak fel, amelyek segítségével a vállalkozás gazdálkodásának átfogó elemzése megtörténik, illetve amelyek az üzletértékelés során levezetésre kerülnek. Mivel a Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft. az elektronikai alkatrészgyártás egyik legfontosabb nyugat-magyarországi vállalata, ezért a dolgozatot kiegészült egy rövid kutatási áttekintéssel a hazai járműipar, illetve elektronikai alkatrészgyártás kapcsolatáról, illetve az üzletértékeléshez egy STEEPLE-analízis is készült, amely a vállalat környezeti tényezőit igyekezett bemutatni. A dolgozat gyakorlatias elemzői része ezután a 2009. évi üzleti évtől a 2013. évi üzleti évig, tehát öt év adatai alapján mutat be egy elemzést, illetve az ábrák segítségével trendelőrejelzést a mutatók várható alakulására. A munka a közzétett számviteli beszámolók adataira, tehát a mérlegekre, az eredménykimutatásokra, valamint a kiegészítető mellékletekre, illetve ezek adataira támaszkodva mutatja be a vállalat gazdasági hatékonyságát, a pénzügyi mozgáslehetőségeit, helyzetét, gondosan ügyelve a likviditási helyzet bemutatására, valamint a vagyoni helyzet átfogó ismertetésére, illetve a jövedelmezőségre, a jövedelemteremtő képességre is. Az elemzés után egy becslési eljárásokra alapozó üzletértékelés következik, amelyben két módszerrel közelíti a dolgozat a vállalat értékét. A két választott eljárás a diszkontált cash-flow, azaz DCF-módszer, a másik pedig a hozzáadott gazdasági érték, azaz EVA eljárás. A DCF-módszer eredménye emellett kitoldódott az elemei érzékenységének a vizsgálatával is. A dolgozat végén egy összefoglaló található, amely összefoglalja a dolgozat eredményeinek sarkalatos pontjait, illetve néhány esetben javaslatot tesz azok javítására is.