A kereskedelmi vállalkozások tevékenységének elemzése Pápa városában - Pálfi Viktória
Szakdolgozatom megírásának legfőbb célja Pápa város gazdasági helyzetének bemutatása a kereskedelmi vállalkozások tevékenységének elemzésén keresztül. Ehhez több cég beszámolóját szerettem volna bemutatni, majd a bemutatás után elemezni azokat. Sajnos ehhez a 60 oldal kevésnek bizonyult, így választanom kellett egyet. Választásom a Pápa és Vidéke ÁFÉSZ-ra esett, talán azért, mert az én lakhelyemen is ÁFÉSZ bolt van a mai napig is. Mivel a több cég elemzésétől nem szerettem volna tágítani, ezért választottam még kettő pápai kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozást, ezzel próbálva érdekesebbé tenni a témámat az Önök számára. Így elemeztem a Csoki Savaria Kft.-t és az Emaxker Kft.-t. Az előbbi cukor és édességkereskedelemmel, az utóbbi elektronikus háztartási berendezésekkel foglalkozik. A dolgozatban e két vállalat elemzését nem mutattam be hely szűke miatt, de a főbb mutatókat kiragadva összehasonlítottam őket a Pápa és Vidéke ÁFÉSZ-szal a dolgozatom végén. Dolgozatomat Pápa történelmi és területi bemutatásával kezdtem. Ezután rátértem az ipar és a kereskedelem kialakulására a városban. A következő pontban ismertettem Pápa helyzetét a vállalkozások viszonylatából, ahol kedvezőtlen fekvését, előnytelen közlekedését és gyárait, ipari parkját említettem. Mindezek után kitértem az elemzésre, mely elengedhetetlen egy vállalkozás vizsgálatánál. Áttekintettem azokat a fontos tudnivalókat, melyeket az iskolapadban tanultunk, többek közt komplex elemzés tárgy keretében. Fő témámat a Pápa és Vidéke ÁFÉSZ bemutatásával kezdtem. Ezután a beszámolók segítségével megvizsgáltam a vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét. A vagyoni helyzet bemutatásának keretein belül utánanéztem az eszközök és források állományának alakulásának, a befektetett eszközök fedezettségének, összevetettem a befektetett eszközök arányát a forgóeszközök arányával. Mivel a vállalkozás jelentős készletnagysággal rendelkezik, érdekesnek találtam, ha tanulmányozom a készletek forgási sebességét és a készletek fordulatszámát. Ezeken túl vizsgáltam tőkeerősséget, a saját tőke növekedési ütemét, a kötelezettségek arányát, a saját tőke és az idegen tőke alakulását. A pénzügyi helyzet megfigyelése során rövid és hosszú távon is diagnosztizáltam a mutatókat. Rövid távon a likviditási rátát, a likviditási gyorsrátát, a pénzeszköz-likviditást és a dinamikus likviditást elemeztem. Hosszú távon pedig a nettó eladósodottságot, a vevő- és szállítóállományt, a vevők és a szállítók forgási sebességét. A jövedelmezőségi helyzet jellemzésével folytattam a vizsgálatot. Demonstráltam az árbevétel-, a tőke- és az eszközarányos jövedelmezőséget. A dolgozatom végén leszűrtem a következtetéseket és leírtam a mutatók alapján a vállalkozás jövőbeli teendőit.