A forgóeszköz-gazdálkodás elemzése és eredményességének megítélése a Flextronics International Kft. Zalaegerszegi Ipari Parkjának gazdálkodásában - Simon Ramóna
Szakdolgozatom elsődleges célja volt, hogy átfogó képet adjak a Flextronics International Kft. Zalaegerszegi Ipari Parkjának forgóeszköz-gazdálkodásáról, valamint forgótőke-menedzsmentjéről. Dolgozatom első fejezete a Flextronics International Ltd., mint a Flextronics International Kft. Zalaegerszegi Ipari Parkjának anyavállalatának bemutatására terjedt ki. A folytatásban a Flextronics International Ltd. legnagyobb európai termelőegysége, a két épületegyüttesből álló Zalaegerszegi Ipari Park szervezeti felépítésének és tevékenységi körének ismertetésére törekedtem. Ennek során megállapítottam, hogy a Zalaegerszegi Ipari Park tevékenységét az anyavállalat által kialakított szegmensek körében végzi és szervezeti felépítése is követi a Flextronics International Ltd. által alkalmazott vevőorientált mátrix szervezetet. A Flextronics International Kft. Zalaegerszegi Ipari Parkjának forgóeszköz-gazdálkodásának vizsgálatát tekintve tanulmányoztam a készletgazdálkodást, a követelésmenedzsmentet valamint a pénzgazdálkodást. A készletgazdálkodással kapcsolatban a vállalat logisztikai és készletezési rendszerét, a készlettervezésének folyamatát valamint a készletértékelési módszerét vizsgáltam. A logisztikai rendszer elemzése során meghatároztam, hogy a Flextronics mátrix szervezetében a logisztika programként jelenik meg, nem különül el a vállalat más tevékenységeitől, hanem minden területen megjelenik. Így a logisztikai vezetők képesek áttekinteni a vállalat egészét érintő logisztikai feladatokat, de ezek operatív megvalósítása már az Anyagellátási (Materials) és Raktározási (Warehose) Osztály hatáskörébe tartozik. A mátrix szervezet, valamint a logisztika programként való értelmezése maga után vonja azt, hogy a folyamatokat irányító menedzserek felelőssége összeolvad, ami magában hordozza azt a veszélyt, hogy operatív szinten ellentmondásos döntések születnek. Ennek elkerülése érdekében, meglátásom szerint szükséges, hogy az operatív szintű feladatokat ellátó osztályok vezetői is átlássák vállalat egészét érintő logisztikai feladatokat és részt vegyenek azok költségeinek tervezésében. A logisztikai rendszer részeként dolgozatom folytatásában a Flextronics készletezési rendszerét vizsgáltam. A Flextronics fejlett készlettervezési módszert alkalmaz, aminek köszönhetően elérhető, hogy adott időszakban csak a vevői igényeknek megfelelő késztermék előállításához szükséges anyagmennyiség álljon rendelkezésre, ami a készletekben lekötött tőke alacsony szinten tartását eredményezi. A vállalat készletgazdálkodásának hatékonyságát a készletek forgási idejének mutatóival vizsgáltam. A mutatók eredményei alapján arra a megállapításra jutottam, hogy a Flextronics hatékony készletgazdálkodást folytat, hiszen a készletek anyagköltségben való megtérüléseinek száma folyamatosan növekedett az általam vizsgált három évben. Ebben jelentős szerepe volt az anyagköltség csökkenésének és a vállalat vevőszerkezetének átalakulásának. Dolgozatomban szerepet kapott a vállalat követelésmenedzsmentjének vizsgálata is. A Flextronics termékértékesítésből és szolgáltatásnyújtásból származó követeléseinek kezelésében a vevőközpontúság a legmeghatározóbb jellemvonás. A Flextronics hitelezési politikája a vevőivel szemben meghatározott hosszú fizetési határidők valamint a viszonylag magas hitelkeretek miatt liberálisnak tekinthető. Azért, hogy a liberális hitelezési politikából adódó kockázatait csökkentse, a Flextronics értékesíti vevőköveteléseit. A faktoring tevékenység eredménye megmutatkozik a követelések megtérülési idejében és forgási sebességében is. A követelésmenedzsment hatékonyságának vizsgálata során arra a következtetésre jutottam, hogy a vállalat egyre hosszabb fizetési határidőket fogalmaz meg vevőivel szemben, amelynek hátterében a forgalom ösztönzése áll. Dolgozatom a forgóeszköz-gazdálkodás további fontos elemének, a pénzgazdálkodásnak az elemzésére is kiterjed. A pénzeszközökkel való gazdálkodás esetében fontos kiemelni, hogy a Flextronics elszámolási betétszámlái részei az anyavállalat cash pool rendszerének, tehát az anyavállalat összevontan kezeli leányvállalatainak pénzét. A rendszer alkalmazásával a Zalaegerszegi Ipari Park számára csak az optimális pénzeszközszintet jelentő pénzmennyiség áll rendelkezésére. Véleményem szerint az optimális pénzeszközszint tervezésekor, egy meghatározott szintű tartalék pénzmennyiség figyelembevétele is célszerű lenne, ami lehetővé tenné a hirtelen jelentkező kedvező üzleti lehetőségek kihasználását, valamint növelné a vállalat rövid távú likviditását. A likviditás vizsgálata során megállapítottam, hogy a vállalat alapvetően megfelelő üzletmenettel rendelkezik és fizetőképessége megfelelő, ami a pénzfolyamatok pontos tervezésének köszönhető. A forgóeszközök forrásainak megteremtése teljes mértékben belső finanszírozással történik. A Flextronics tőkefedezeti mutatója arra enged következtetni, hogy konzervatív finanszírozási stratégiát folytat, tehát forgóeszközeinek egy részét, a tartósan lekötött készleteket saját tőkéből finanszírozza. Átmeneti forgóeszközeire pedig forgalmi bevételei nyújtanak fedezetet.